Agenda
Nicolas Altstaedt schittert in Saint-Saëns’ Eerste celloconcert

Nederlands Kamerorkest

Nicolas Altstaedt schittert in Saint-Saëns’ Eerste celloconcert

za 18 jan 2025 20:15u Het Concertgebouw
zo 19 jan 2025 14:15u TivoliVredenburg

Als je van cellomuziek houdt – en wie doet dat niet! – kun je niet om het Eerste celloconcert van Camille Saint-Saëns heen. Cellist Nicolas Altstaedt speelt deze celloklassieker samen met het Nederlands Kamerorkest, op een vurige avond waarin de volksmuziek van Oost-Europa samensmelt met de klassieke traditie.

Nicolas Altstaedt

De veelzijdige en hypermuzikale cellist Nicolas Altstaedt soleert in het klassiek-romantische Eerste celloconcert van Camille Saint-Saëns, dat door velen wordt gezien als een hoogtepunt van het celloconcert-repertoire. De Grieks-Albanese violist Jonian Ilias Kadesha is een ware natuurkracht: ‘Hem eenvoudigweg als een groot talent beschouwen is niet genoeg; er schuilt een element van pure genialiteit in deze jongeman’, schreef de Süddeutsche Zeitung een paar jaar geleden.

Van Saint-Saëns’ Eerste celloconcert naar Oost-Europese volksmuziek

Kadesha leidt het Nederlands Kamerorkest in een programma waarin de volksmuziek van Oost-Europa samensmelt met de klassieke traditie. Haydns Vuursymfonie is de spil van dit concert: Saint-Saëns was geïnspireerd door Haydn voor zijn krachtige Eerste celloconcert. Op zijn beurt raakte Haydn bevlogen door de kruidige Hongaarse volksmuziek die hij leerde kennen tijdens zijn dienstverband bij de Oostenrijk-Hongaarse prins Esterházy. Die Oost-Europese volksmuziek horen we terug in de spannende muziek van Hongaar Ligeti.

Anderen bekeken ook deze concerten