Agenda
Viotti en Kantorow met Pianoconcert nr. 1 van Brahms

Nederlands Philharmonisch Orkest

Viotti en Kantorow met Pianoconcert nr. 1 van Brahms

vr 16 mei 2025 20:15u Muziekgebouw Eindhoven Koop kaarten
zo 18 mei 2025 14:15u De Vereeniging, Nijmegen Koop kaarten
di 20 mei 2025 20:00u PHIL Haarlem Koop kaarten
do 22 mei 2025 20:00u Theater Heerlen Koop kaarten
vr 23 mei 2025 20:15u TivoliVredenburg Nog niet in verkoop
za 24 mei 2025 20:15u Het Concertgebouw Koop kaarten
zo 25 mei 2025 14:15u Het Concertgebouw Koop kaarten

‘De reïncarnatie van Liszt’, noemde de pers de jonge pianovirtuoos Alexandre Kantorow. Dat schept verwachtingen voor zijn uitvoering van Brahms grootse Pianoconcert nr. 1. En ook het Concert voor orkest, een van Bartóks bekendste werken, belooft onder leiding van chef-dirigent Viotti een virtuoos feest voor het oor te worden.

Alexandre Kantorow speelt Brahms

Alexandre Kantorow was in 2016 de absolute winnaar van het prestigieuze Tchaikovsky-concours. Voor het Pianoconcert nr.1 van Brahms is ook wel een pianist van groot formaat nodig. Toen de componist eraan begon was het idee er een symfonie van te maken, maar kwam hij uiteindelijk bij een pianoconcert uit. Het resultaat is muziek waarin pianist en orkest geraffineerd verweven zijn in een grootse romantische compositie. Alexandre Kantorow is voor het Nederlands Philharmonisch Orkest geen onbekende; hij is al meermalen te gast geweest bij het orkest. En eerder in het seizoen 24/25 is hij te zien met het Nederlands Kamerorkest in Beethovens Vierde pianoconcert.

Lorenzo Viotti dirigeert Bartók

Het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van chef-dirigent Lorenzo Viotti brengt daarna één van de bekendste werken van Béla Bartók: het Concert voor orkest. Een werk waarin hij klassieke vormen subliem combineert met elementen uit de volksmuziek van zijn geboorteland Hongarije. En waar Brahms in zijn pianoconcert slechts één solist vergt, gaat  Bartók nog een stapje verder en geeft vrijwel alle orkestleden een spannende solistische rol. Het resultaat is een schitterende symfonie van tientallen virtuozen die het mooiste uit hun instrument halen. En dat is het orkest wel toevertrouwd onder leiding van de altijd gepassioneerde chef-dirigent Lorenzo Viotti.

Anderen bekeken ook deze concerten