Agenda
Pianoconcert nr. 2 van Rachmaninoff en The Planets van Holst

Nederlands Philharmonisch Orkest

Pianoconcert nr. 2 van Rachmaninoff en The Planets van Holst

za 14 jun 2025 20:15u Het Concertgebouw Bestel in Serie
zo 15 jun 2025 14:15u Het Concertgebouw Bestel in Serie

Pianoconcert nr. 2 van Rachmaninoff en The Planets van Holst, need we say more? Rachmaninoffs Tweede Pianoconcert is misschien wel de bekendste hit van de toch al populaire componist. Holsts grootse orkestwerk The Planets is een indrukwekkende muzikale vertaling van ons zonnestelsel: buitenaards mooi en een tikje mysterieus.

Rachmaninoffs Tweede pianoconcert

Van de klokken in de openingsakkoorden en de overweldigende orkestgedeelten tot de triomfantelijke strijkersmelodieën en de machtig virtuoze pianopartij: Rachmaninoffs romantische Tweede pianoconcert weet de luisteraar direct te grijpen. En dan moet dat bitterzoete tweede deel nog komen! Dat is van een onaardse schoonheid. Het inspireerde Eric Carmens All by Myself en artiesten van Frank Sinatra tot Muse gingen er succesvol mee aan de haal. Rachmaninoff componeerde het concert na een lang schrijversblok dat volgde op de slechte ontvangst van zijn Eerste symfonie. Dat is nog eens een comeback! Heerlijk, op en top romantisch genieten.

The Planets van Holst

Toen Gustav Holst ’s nachts naar ons zonnestelsel tuurde, kreeg hij de inspiratie voor het grootse orkestwerk The Planets. Het is kosmisch, buitenaards mooi en een tikje mysterieus. Elk deel omschrijft de aard van de planeten en hun invloed op de mens. Zo is Venus ‘The bringer of Peace’, Uranus ‘The Magician’ en Mars ‘The bringer of War’. De muziek is indrukwekkend, pakkend en beeldschoon.

Anderen bekeken ook deze concerten