Agenda
De première van Rufus Wainwrights Dream Requiem

Nederlands Philharmonisch Orkest

De première van Rufus Wainwrights Dream Requiem

vr 20 jun 2025 20:15u Het Concertgebouw Koop kaarten

De Nederlandse première van Rufus Wainwrights Dream Requiem bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, dat belooft wat! Met Carice van Houten als verteller en met Wainwright zelf als eregast, die voorafgaand aan het concert wordt geïnterviewd op het podium.

Nederlandse première Dream Requiem

Singer-songwriter en componist Rufus Wainwright is een van de grote namen van zijn generatie. Sinds Wainwright als kind Verdi’s Requiem hoorde, speelde hij met het idee om zelf een requiem te schrijven. Toen alles tot stilstand kwam tijdens de covidpandemie werd dit idee werkelijkheid. Geïnspireerd door de Britse componist Benjamin Britten combineert Wainwright in zijn Dream Requiem de klassieke Latijnse mistekst met het gedicht Darkness van Lord Byron, over een postapocalyptische wereld na een vernietigende vulkaanuitbarsting.

Hoop, schoonheid en verandering

Dream Requiem – waarin de mistekst wordt gezongen door koor en sopraan en het gedicht wordt verteld door Carice van Houten – staat stil bij wat we verloren hebben door wereldwijde ecologische en politieke crises. Tegelijkertijd vertaalt de muziek deze tragedies naar hoop, schoonheid en verandering. Na de première in Parijs is dit de Nederlandse première van Dream requiem.

 

In opdracht van het Orchestra Philharmonique du Radio France (wereldpremière 14 juni 2024 onder leiding van Mikko Franck), The Royal Ballet, het Los Angeles Master Chorale, Palau de la Musica Catalana Barcelona, het RTÉ National Symphony Orchestra, het Helsinki Philharmonic Orchestra en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Anderen bekeken ook deze concerten