Agenda
Human <> Nature

Een muzikale totaalbeleving met poëzie

Human <> Nature

Al eeuwenlang laten componisten zich inspireren door de schoonheid en kracht van de natuur. Maar krijgt deze muziek in tijden van klimaatverandering een nieuwe betekenis?

Vivaldi’s Vier jaargetijden is misschien wel het bekendste muziekstuk over de natuur. Het Nederlands Kamerorkest speelt delen uit dit beroemde werk tijdens Human <> Nature, een intieme avond in Paradiso waarbij het orkest midden in de zaal speelt, met het publiek er dicht omheen. Naast de muziek spelen licht, ruimte en de stem van dichter Dean Bowen een belangrijke rol, waardoor het concert een ruimtelijke totaalbeleving wordt.

Waar bij Vivaldi de menselijke ervaring van de natuur centraal staat, laten verschillende hedendaagse componisten in hun muziek de natuur zélf horen. Zo geeft de Finse componist Einojuhani Rautavaara in Cantus Arcticus de hoofdrol aan vogels van rond de poolcirkel. En verwijst David Fennessy’s Hirta Rounds naar een afgelegen eiland voor de kust van Schotland. Nadat de mens zich van dit eiland terugtrok, kreeg de natuur hier weer ruim baan.

Voor Human <> Nature schreef dichter Dean Bowen nieuwe gedichten en gedachten, geïnspireerd op de muziek.