Agenda
Enigma Variations van Elgar

Nederlands Philharmonisch Orkest

Enigma Variations van Elgar

De jonge Engelse dirigent Ben Gernon zet muziek van drie landgenoten op de lessenaar, met onder meer de populaire Enigma Variations van Elgar. Meestercellist Nicolas Altstaedt speelt Waltons Celloconcert.

Nicolas Altstaedt met het Celloconcert van Walton

Nicolas Altsteadt werd door de pers onlangs nog geprezen als de ‘meest briljante prins van de cello’. Deze koninklijke cellist speelt het Celloconcert van William Walton. Hij is wellicht niet een van de bekendste Engelse componisten, maar met dit werk bewijst hij dat dat onterecht is. De herfstige klanken en ingetogen melancholie raken direct het hart. Als opening van het programma klinkt This Midnight Hour van Anna Clyne, geïnspireerd door een gedicht van Baudelaire.

Ben Gernon dirigeert Elgar

Tot slot dirigeert Ben Gernon de Enigma Variations van Elgar, beeldschone maar ook mysterieuze muziek. Elke variatie is een muzikaal portret van iemand uit zijn vriendenkring. Welke geheimen de Brit nog meer verstopte in zijn variaties is nog steeds voer voor musicologen en liefhebbers, die er al decennia op puzzelen. Niemand weet wat het ‘ongespeelde thema’ is dat volgens Elgar al die variaties verbindt. Raadselachtig mooi …

Anderen bekeken ook deze concerten