Agenda
Marc Albrecht dirigeert Sjostakovitsj Symfonie nr. 1

Nederlands Philharmonisch Orkest

Marc Albrecht dirigeert Sjostakovitsj Symfonie nr. 1

Een schitterend concert waar je werkelijk eens goed voor moet gaan zitten. Dat begint al met het uiterst intense ballet in Chinese setting van Bartók. Het is zo heftig dat het lange tijd verboden werd door het nazi-regime, maar zijn doordringende noten overleefden met overtuiging in de concertzaal.

 

Het programma eindigt met Symfonie nr. 1 van Sjostakovitsj. Met dit afstudeerproject en zijn gedurfde componeerstijl verbijsterde hij het hele conservatorium. Het toont wat voor componist hij had kunnen worden zonder de Sovjet-bemoeienis van later jaren.

 

Beluister onderstaand fragment om een indruk te krijgen van Symfonie nr. 1 van Sjostakovitsj. 

‘North Atlantic Light’

De avond krijgt een bijzondere glans door de nieuwste compositie van Robin de Raaff, momenteel een van de meest gespeelde Nederlandse componisten. Aanleiding was een vioolsonate met dezelfde titel ‘North Atlantic Light’, die hij transformeerde tot een veel langer vioolconcert met orkest. Soliste Tosca Opdam speelde de wereldpremière van de sonate in Carnegie Hall in New York. Als geen ander kan zij daarom ook de wereldpremière van dit bijzondere Vioolconcert nr. 2 vertolken.

Anderen bekeken ook deze concerten