Agenda
Mahler in Paradiso

Nederlands Kamerorkest

Mahler in Paradiso

Het Nederlands Kamerorkest keert terug naar Paradiso met een ode aan de componist Gustav Mahler.

Het eerste stuk van de avond is het aangrijpende Adagietto uit Symfonie nr. 5, dat behoort tot de meest gespeelde werken van Mahler. De componist schreef het als liefdeslied voor zijn vrouw Alma en die diepe hunkering voel je in elke noot. 

Mahlers onbeantwoorde liefde

Na het beroemde Adagietto zingt mezzosopraan Karin Strobos Mahlers Lieder eines fahrenden Gesellen, een cyclus van vier liederen over het verlies van een geliefde. Het schijnt dat Mahlers onbeantwoorde liefde voor de operazangeres Johanna Richter de inspiratie was voor dit indrukwekkende werk.

 

Het Nederlands Kamerorkest sluit af met Verklärte Nacht van Arnold Schönberg. De eveneens Oostenrijkse componist was een protegé van Mahler en een groot bewonderaar van zijn werk. Verklärte Nacht is een stuk vol sensualiteit en smachtend verlangen en sluit dus perfect aan bij de intieme Mahler.

Floris Kortie

Mahler in Paradiso is de opvolger van zes eerdere concerten in Paradiso: Tsjaikovski in Paradiso (2018), Pärt in Paradiso (2018), Lucas Jussen in Paradiso (2018), Dvořák in Paradiso (2017), Stravinsky in Paradiso (2016) en Sjostakovitsj in Paradiso (2015). De presentatie is in handen van Floris Kortie, bekend van het tv-programma Podium Witteman.