Agenda
Mendelssohns vioolconcert

Nederlands Kamerorkest

Mendelssohns vioolconcert

Dit concert heeft inmiddels plaatsgevonden. Bekijk hier onze agenda.

Orkestleider Gordan Nikolić speelt het beroemde Vioolconcert van Mendelssohn. Van daaruit is het maar een kleine stap naar zijn Strijkerssymfonie en de Sinfonietta van Poulenc.

Gordan Nikolić speelt Mendelssohns Vioolconcert

Gordan Nikolić speelt met Mendelssohns Vioolconcert een van de bekendste soloconcerten ooit geschreven. De componist had er zes jaar voor nodig om het te schrijven en hij riep bij het componeren de hulp in van de concertmeester van zijn eigen orkest, het Gewandhausorchester, dat ook de première verzorgde. Het is Mendelssohn op z’n best: fris energiek, vol melodische rijkdom en van een poëtische schoonheid.

Nog meer Mendelssohn en Poulenc

Als orkestleider treedt Gordan Nikolić op in een van Mendelssohns strijkerssymfonieën, geschreven toen hij nog maar twaalf jaar oud was. Het is briljante lichtvoetige muziek, waarin de invloeden van Bach en Mozart nog goed te horen zijn, maar die ook de latere stijl van het Vioolconcert al verraden. Met zijn Sinfonietta lijkt Francis Poulenc terug te grijpen op de klassieke eenvoud en frisse energie van de jonge Mendelssohn. Het is neoclassicisme ten top en typisch Poulenc, opgewekt en met speelse humor: onweerstaanbaar in zijn pure schoonheid.

 

Beluister onderstaand fragment om een indruk te krijgen van Mendelssohns Vioolconcert in e.