Agenda
Turangalîla

Nederlands Philharmonisch Orkest

Turangalîla

Dit concert heeft inmiddels plaatsgevonden. Bekijk hier onze agenda.

Marc Albrecht dirigeert de Turangalîla

Nog eenmaal voor zijn slotconcert op 15 juni dirigeert chef-dirigent Marc Albrecht het Nederlands Philharmonisch Orkest in Het Concertgebouw. Onder zijn leiding speelt het orkest de grootse Turangalîla-symfonie van Olivier Messiaen. Een concert waar Marc Albrecht al jaren van droomde. Met deze symfonie componeerde Messiaen vlak na de Tweede Wereldoorlog een grandioze ode aan de universele liefde. Daarvoor zet hij alle registers open.

Messiaen

De klankwereld van Messiaen is uniek en ongeëvenaard. Hij bedacht een heel eigen systeem van ritmes, toonladders  en klanken. Zijn kennis van Indiase en antieke Griekse muziek was ongeëvenaard. En als fervent vogelliefhebber zit zijn muziek vol met vogel- en andere natuurgeluiden. Maar ook was hij een uiterst religieus mens in de breedste zin van het woord, die zijn geloof, ver voorbij het christendom, alleen als een universele goddelijke vonk ervoer.

Turangalîla-symfonie

Dat alles is terug te vinden in de machtige Turangalîla-symfonie, uitgevoerd door een enorm orkest met als bijzonderheid de ondes Martenot, één van de oudste elektronische instrumenten. De tien delen vormen een prachtige eenheid in de steeds terugkerende thema’s en motieven, waar het beroemde Tristan-motief van Wagner er een van is. Maar bovenal is het een hartstochtelijke vreugdeshymne, een ode aan de liefde, zoals de betekenis van het uit het Sanskriet stammende woord ‘turangalîla’ luidt.