Ontmoet de nieuwe chef-dirigent, Lorenzo Viotti!

Ontmoet de nieuwe chef-dirigent, Lorenzo Viotti!

Jong, charismatisch en zeer muzikaal. Hij is allesbehalve een doorsnee dirigent. Behalve van opera en klassieke muziek, geniet hij ook van een pittige crossfitsessie of een bezoek aan een technofestival. Dat is Lorenzo Viotti, met ingang van seizoen 2021-2022 de nieuwe chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nationale Opera.

Bliksemcarrière

Al vóór hij de 31 aantikte, dirigeerde Viotti bij gerenommeerde orkesten en operahuizen over de hele wereld - van Staatskapelle Berlin tot The Metropolitan Opera in New York - en won hij verschillende internationale prijzen. Het chef-dirigentschap bij NedPhO en DNO brengt deze bliksemcarrière tot een nieuw hoogtepunt: tijdens verschillende programma’s zal hij muzikale leiding geven aan een 80-koppig orkest, het gerenommeerde Koor van De Nationale Opera én vele topsolisten. Na zijn "glorieus debuut” (De Volkskrant) tijdens het operatweeluik Pagliacci / Cavalleria rusticana in 2019, belooft Viotti opera en klassieke muziek komende seizoenen naar het hoogste niveau te tillen. En dat wil je meemaken!

Traditie en experiment

Viotti stelt het zichzelf ten doel klassieke muziek en opera toegankelijker te maken voor een divers publiek. “Deze functie houdt zoveel meer in dan dirigeren alleen. Alles wat zich langs het podium afspeelt, is extreem belangrijk. Je moet je publiek onderdeel laten uitmaken van je wereld, anders bloedt onze sector dood,” stelt hij. Viotti wil je als publiek daarom meenemen op zijn muzikale reis door met je in gesprek te gaan en de deuren naar de repetities voor je te openen.

Nieuwsgierig blijven

Ook heeft de jonge dirigent duidelijk voor ogen wat hij met het Nederlands Philharmonisch Orkest wil bereiken: “terug naar de basis, het klassieke repertoire”. Hierbij is hij niet bang om zijn mening te geven: “Ik laat duidelijk blijken wat ik wil, maar altijd met respect voor de musici. We moeten wel nieuwsgierig blijven naar elkaar. Het is net als bij een partner: wanneer het te comfortabel wordt, verlies je interesse en ben je na verloop van tijd geen minnaars meer.”

 

Lorenzo Viotti kan niet wachten om je te ontmoeten en mee te nemen naar zijn wereld. Een wereld waar traditie en nieuwe visies elkaar ontmoeten, maar die je bovenal niet wilt missen.

Concerten en opera's onder leiding van Lorenzo Viotti

Lorenzo Viotti dirigeert Rossini en Strauss

Chef-dirigent Lorenzo Viotti en het Nederlands Philharmonisch Orkest nemen je mee naar Italië. Dat doen ze met Rossini’s Ouverture 'Guillaime Tell' en de grootse symfonie Aus Italien van R. Strauss.

 

25 & 26 september - Het Concertgebouw

Meer info

Lorenzo Viotti dirigeert Elgar en Mendelssohn

Chef-dirigent Lorenzo Viotti en cellist Gautier Capuçon delen het podium in een contrastrijk drieluik met muziek waarin Groot-Brittannië centraal staat.

 

23 & 25 oktober - Het Concertgebouw

Meer info

Der Zwerg

Met deze productie van de Oostenrijkse componist Alexander von Zemlinksy - zijn meest melodische, kleurrijke en atmosferische - kan Viotti zijn fascinatie voor deze partituur en dit indringende, dramatische werk ten volle laten horen

 

4 - 18 september -  Nationale Opera & Ballet

Meer info

Missa in tempore belli

Rondom Haydns ‘Mis in tijden van oorlog’ vindt een ontmoeting plaats van muziektheater, dans, elektronische composities en video.

 

6 - 21 september - Nationale Opera & Ballet

Meer info