Chef-dirigent Lorenzo Viotti

Chef-dirigent Lorenzo Viotti

Lorenzo Viotti is sinds seizoen 2021-2022 chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera. In zijn eerste seizoen dirigeerde hij onder meer Mahlers Vijfde symfonie in Het Concertgebouw, waarover Trouw schreef: 'Je keek je oren uit in deze gespierde uitvoering vol scherpe contrasten. Het NedPhO was in blakende topvorm, hoorbaar blij en ingenomen met zo'n magnetiserende chef.' Ook in seizoen 2023-2024 staan er weer prachtige concerten en opera's onder leiding van Viotti op het programma.

Concerten en opera's onder leiding van Lorenzo Viotti

Bliksemcarrière

Als dirigent stond Lorenzo Viotti voor gerenommeerde orkesten en operahuizen over de hele wereld: van Staatskapelle Berlin tot The Metropolitan Opera in New York. Voor zijn komst naar Amsterdam was hij chef-dirigent bij het Gulbenkian Orkest in Lissabon. Hij won verschillende internationale prijzen, met als hoogtepunt de Nestlé Conductors Award van de Salzburger Festspiele in 2015. Ook werd hij in 2017 uitgeroepen tot 'beste nieuwkomer' tijdens de International Opera Awards.

Lorenzo Viotti's muzikale achtergrond

Lorenzo Viotti komt uit een muzikale familie. Hij studeerde piano, zang en slagwerk in Lyon. Vervolgens koos hij, net zoals zijn vader Marcello Viotti, voor het dirigentschap. Hij volgde lessen in dirigeren bij Georg Mark in Wenen en Nicolás Pasquet in Weimar. Viotti is regelmatig te gast bij orkesten waar zijn vader dirigent is geweest, zo ook bij het Nederlands Philharmonisch Orkest waar zijn vader in 1996 en 1999 op de bok stond. Volgens de meeste orkestleden is Lorenzo behoorlijk verschillend in vergelijking met zijn vader, behalve in één opzicht: ‘Ook Lorenzo zingt mee tijdens de repetities.’

Ontmoet chef-dirigent Lorenzo Viotti

Alles behalve een doorsnee dirigent

Jong, charismatisch en zeer muzikaal.  Lorenzo Viotti is allesbehalve een doorsnee dirigent. Behalve van opera en klassieke muziek, geniet hij ook van een pittige crossfitsessie of een bezoek aan een technofestival.

Volg Lorenzo op Instagram

Lorenzo is te volgen via instagram.com/lorenzoviotti

Lorenzo Viotti en De Nationale Opera

Sinds de oprichting in 1985 is het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest het vaste orkest van De Nationale Opera, met chef-dirigent Hartmut Haenchen als eerste chef-dirigent in deze bijzondere dubbelrol. Lorenzo Viotti is de opvolger van Marc Albrecht, die in seizoen 2019-2020 na 10 jaar afscheid nam. Over Viotti's openingsproductie Der Zwerg schreef NRC Handelsblad: 'Een sterk spelend Nederlands Philharmonisch Orkest, dat onder leiding van hun nieuwe chef Lorenzo Viotti verleid werd tot scherp schakelen, zinnelijke erupties en rauw orkestraal geweld'. In seizoen 2022-2023 dirigeert Viotti het Nederlands Philharmonisch Orkest in Puccini's Turandot en Der Rosenkavalier van R. Strauss.

Podcast met Lorenzo Viotti

In de laatste aflevering van het seizoen is chef-dirigent Lorenzo Viotti te gast. Hij praat met Botte Jellema over het doorbreken van tradities, de rol die dirigent Bernard Haitink in zijn leven heeft gespeeld en hoe hij omgaat met eenzaamheid. Ook beantwoordt hij vragen van de luisteraars.