Chef-dirigent Lorenzo Viotti

Chef-dirigent Lorenzo Viotti

Lorenzo Viotti is sinds seizoen 2021-2022 chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera. In zijn eerste seizoen leidde hij het orkest onder meer in Mahlers Vijfde symfonie, waarover Trouw schreef: 'Je keek je oren uit in deze gespierde uitvoering vol scherpe contrasten. Het NedPhO was in blakende topvorm, hoorbaar blij en ingenomen met zo'n magnetiserende chef.' Ook in seizoen 2022-2023 staan er weer prachtige concerten en opera's onder leiding van Viotti op het programma.

Concerten onder leiding van Lorenzo Viotti

Bliksemcarrière

Viotti dirigeerde gerenommeerde orkesten over de hele wereld, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, BBC Philharmonic, Staaskapelle Dresden, Wiener Symphoniker, Berliner Philharmoniker en de Filarmonica della Scala. Voor zijn komst naar Amsterdam was hij chef-dirigent van het Gulbenkian Orkest in Lissabon. Hij dirigeerde opera's als Rigoletto, Werther, Tosca, Carmen en La bohème bij internationale operahuizen als Staatsoper Stuttgart, Semperoper Dresden, Oper Frankfurt, Teatro alla Scala, Opéra national de Paris en The Metropolitan Opera. Viotti heeft diverse grote directieconcoursen op zijn naam staan, met als hoogtepunt de Nestlé Conductors Award van de Salzburger Festspiele in 2015. Ook werd hij in 2017 uitgeroepen tot 'beste nieuwkomer' tijdens de International Opera Awards.

Traditie en experiment

Viotti stelt het zichzelf ten doel klassieke muziek en opera toegankelijker te maken voor een divers publiek. “Deze functie houdt zoveel meer in dan dirigeren alleen. Alles wat zich langs het podium afspeelt, is extreem belangrijk. Je moet je publiek onderdeel laten uitmaken van je wereld, anders bloedt onze sector dood,” stelt hij. Viotti wil je als publiek daarom meenemen op zijn muzikale reis door met je in gesprek te gaan en de deuren naar de repetities voor je te openen.

Podcast met Lorenzo Viotti

In de laatste aflevering van het seizoen is chef-dirigent Lorenzo Viotti te gast. Hij praat met Botte over het doorbreken van tradities, de rol die dirigent Bernard Haitink in zijn leven heeft gespeeld en hoe hij omgaat met eenzaamheid. Ook beantwoordt hij vragen van de luisteraars.