Nieuws
Concertstreams Nederlands Philharmonisch Orkest en Nederlands Kamerorkest

Concertstreams Nederlands Philharmonisch Orkest en Nederlands Kamerorkest

De komende weken presenteren het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest maar liefst drie concertstreams vanuit het Koninklijk Concertgebouw. Dirigenten en solisten bij de bijzondere programma’s zijn de dirigerende hoboïst François Leleux, ‘Klangvisionär’ Daniel Reuss, artist-in-residence Emmanuel Tjeknavorian, cellist Kian Soltani en dirigent Marcus Poschner.

Debussy, Schnelzer, Haydn en Brahms

François Leleux is niet alleen een begenadigd hoboïst, maar ook een excellent dirigent. ‘Hij knikt naar het orkest, gebaart met zijn hobo, dirigeert dansend met zijn hele lichaam’, schreef de pers. Leleux brengt een zorgvuldig samengesteld programma waarin de hobo een hoofdrol speelt, maar ook het Nederlands Kamerorkest ruimschoots aan bod komt. Op althobo opent Leleux het concert met een schitterend arrangement van Debussy’s meesterlijke Saxofoonrapsodie en op hobo speelt hij het heerlijk ontspannen, aan Haydn toegeschreven Hoboconcert. Als dirigent ontfermt hij zich over de Haydnvariaties van Brahms. Ook het openingswerk ademt Haydn, want in A Freak in Burbank laat componist Albert Schnelzer zich inspireren door de helderheid en vrolijkheid van Haydns muziek.

 

Uitzending: do 25 mrt, 20.30 uur als betaalde stream via orkest.nl

Bachs Johannes-Passion

Daniel Reuss behoort tot ’s werelds beste koordirigenten. Een ‘Klangvisionär’ noemde de Duitse pers hem. Met drie solisten en Capella Amsterdam, waarvan hij al sinds 1990 leider is, dirigeert de Bachkenner het Nederlands Kamerorkest in delen uit de Johannes-Passion. Een unieke, eenmalige kans voor Bachliefhebbers om de Johannes-Passion vanuit een nieuw artistiek perspectief te beluisteren. Als je het woord passie niet alleen vertaalt met lijden, maar ook met temperament en hartstocht, dan kom je uit bij deze aangrijpende passiemuziek. Waar het in Bachs Matthäus-Passion draait om contemplatie en berusting bij het lijden van Christus, gaat het bij zijn Johannes-Passion om verbijstering en woede over het onmenselijke leed dat een goed mens wordt aangedaan. Het zijn emoties die rechtstreeks hart en ziel binnengaan.

 

Uitzending: zo 4 apr, 14.00 uur als gratis stream/uitzending via orkest.nl en Radio 4.

Brahms en R. Strauss

Artist-in-residence Emmanuel Tjeknavorian en stersolist Kian Soltani – goede vrienden, technisch en muzikaal aan elkaar gewaagd – zijn het perfecte duo voor Johannes Brahms’ hartverwarmende Dubbelconcert voor viool, cello en orkest. Het stuk staat geheel in het teken van samenspel en is soms zo intiem als kamermuziek. Richard Strauss verklankt in zijn rijk georkestreerde symfonische gedicht Tod und Verklärung de overgang van het leven naar de dood. Hij was nog een jonge man toen hij deze muziek componeerde. Toch kon hij zich al goed inleven, want zestig jaar later op zijn sterfbed zei Strauss tegen zijn schoondochter: “Het is grappig Alice, sterven is precies zoals ik het in Tod und Verklärung componeerde.’ Als specialist in het romantische repertoire is Marcus Poschner de uitgelezen dirigent voor dit grootse orkestwerk.

 

Uitzending: do 29 apr, 20.30 uur als betaalde stream via orkest.nl

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten