Nieuws
Nederlands Philharmonisch Orkest speelt Nederlandse premières van Thomas Adès en Lotta Wennäkoski

Nederlands Philharmonisch Orkest speelt Nederlandse premières van Thomas Adès en Lotta Wennäkoski

Nieuwe muziek te horen tijdens twee concerten bij NTR Avondconcert op NPO Radio 4

Het Nederlands Philharmonisch Orkest is deze maand twee keer te horen bij het NTR Avondconcert op NPO Radio 4. Tijdens beide concerten worden er Nederlandse premières gespeeld van vooraanstaande componisten. Op maandag 21 juni speelt het orkest onder leiding van dirigent/violist John Storgårds het stuk Verdigris van Lotta Wennäkoski, één van Finlands bekendste componisten; de geweldige pianist Kirill Gerstein is tijdens dit concert te gast. Op maandag 28 juni is het werk Dawn van de Britse componist Thomas Adès voor het eerst in Nederland te horen.

Dawn van Adès
Dawn van Thomas Adès (1971) ging in augustus 2020 in Engeland in première in de Royal Albert Hall in Londen bij het London Symphony Orchestra onder leiding van Sir Simon Rattle en was in november 2020 te horen bij het Los Angeles Philharmonic Orchestra onder leiding van Gustavo Dudamel. Adès schreef het stuk met corona in zijn achterhoofd en koos daarom voor een flexibele bezetting. Het draagt daarom ook de subtitel Chacony for orchestra at any distance. The Guardian noemde het zeven minuten durende werk ‘a simple insistent incantation’.

Brabbins en Engelse muziek
Martyn Brabbins, die het orkest leidt tijdens dit concert, kan zich daarin vinden. ‘Dawn is een ongelooflijk effectief eenvoudig stuk. Het bouwt op naar een prachtige climax, zoals de zon die opkomt en ondergaat.’ De Engelse dirigent heeft niet alleen talloze premières op zijn naam staan, hij is ook een echte voorvechter van de muziek uit zijn land. ‘Uit welk ander land kwamen er in de twintigste eeuw zoveel mooie symfonieën? Misschien zijn we conservatief door ons aan die vorm te houden, maar al die componisten, zoals Elgar en vooral Vaughan Williams, hebben de symfonie wel opnieuw uitgevonden.’ ‘Spaciously, nobly conceived’, schreef The Times over Brabbins recente cd-opname van Symfonie nr. 5 van Vaughan Williams. Brabbins is een graag geziene gast bij de BBC Proms en is al jaren chef-dirigent van de English National Opera. Bij De Nationale Opera dirigeerde hij het Nederlands Kamerorkest in premières van Alice in Wonderland (Knaifel, 2001) en A Dog’s Heart (Raskatov, 2010).

Verdigris van Wennäkoski
De Finse componist Lotta Wennäkoski (1970), die eind jaren negentig studeerde bij Louis Andriessen, schreef het stuk Verdigris met de muziek van haar landgenoot Sibelius in haar achterhoofd. Het ging in 2015 in première bij het Scottish Chamber Orchestra. The Scotland Herald noemde het een effectief stuk met ‘heerlijke Ravel-wervelingen.’ Verdigris is onderdeel van een eclectisch programma met dirigent/violist John Storgårds en pianist Kirill Gerstein. Samen openen zij het concert met de vier tedere Stücke für Violine und Klavier van Anton Webern. Daarna komen de blazers vol aan bod in het neoklassieke en hoekige Concert voor piano en blazers van Stravinsky, wederom met Kirill Gerstein. De internationaal gevierde pianostemmer Michel Brandjes heeft voorafgaand aan de opnames de piano van Gerstein in optimale vorm afgesteld voor zowel het explosieve spel in het werk van Stravinsky als de breekbare klank in Webern.

Het stuk Cantabile van Péteris Vasks ligt ook dicht tegen de muziek van Sibelius aan. Het werk staat in de traditie van Adagio for Strings van Samuel Barber en Henryk Gorécki's Derde symfonie. Van Sibelius zelf speelt het orkest de zelden uitgevoerde Tweede suite van de toneelmuziek voor Shakespeare’s The Tempest. Het is een van zijn allerlaatste werken.

Storgårds & Gerstein
John Storgårds begon zijn carrière als solist, maar is inmiddels ook een veelgevraagd dirigent. Van 2008 tot 2015 was hij chef-dirigent bij het Helsinki Philharmonic Orchestra en tegenwoordig is hij vaste gastdirigent bij het BBC Philharmonic Orchestra en eerste gastdirigent bij het NAC Orchestra in Ottawa, Canada. Kirill Gerstein was eind mei nog in Nederland te gast bij het Radio Filharmonisch Orkest tijdens de NTR ZaterdagMatinee, waar hij een spectaculaire indruk achterliet tijdens de wereldpremière van een nieuw pianoconcert van de Oostenrijker Thomas Larcher. De Russische pianist met een Amerikaans paspoort, die zijn debuut maakt bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, sleepte recentelijk een International Classical Music Award, een Gramophone Award en drie Grammy Award nominaties in de wacht voor In Seven Days, een cd met pianowerken van Thomas Adès.

Programma 21 juni 2021, 20.00 uur, NTR Avondconcert op NPO Radio 4
Webern - Vier Stücke für Violine und Klavier, op. 7
Stravinsky - Concert voor piano en blazers
Wennäkoski - Verdigris (Nederlandse première)
Sibelius - Suite nr. 2 uit 'The Tempest'
Vasks - Cantabile

Programma 28 juni 2021, 20.00 uur, NTR Avondconcert op NPO Radio 4
Adès - Dawn - Chacony for orchestra at any distance (Nederlandse première)
Elgar - Introductie en Allegro voor strijkkwartet en strijkorkest
Vaughan Williams - Symfonie nr. 5

Beide concerten zijn naast het NTR Avondconcert op NPO Radio 4 tevens te beluisteren bij het Nederlands Philharmonisch Orkest op Facebook en YouTube.

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten