Nieuws
Ionel Manciu nieuwe eerste concertmeester Nederlands Philharmonisch Orkest

Ionel Manciu nieuwe eerste concertmeester Nederlands Philharmonisch Orkest

Ionel Manciu is de nieuwe eerste concertmeester van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Hij maakt aankomend weekend zijn opwachting in deze nieuwe functie tijdens de concerten van het orkest in Het Concertgebouw onder leiding van voormalig chef-dirigent Hartmut Haenchen. ‘We zijn dolblij met zijn komst en zien ernaar uit met hem en chef-dirigent Lorenzo Viotti te gaan bouwen aan de kwaliteit van het orkest’, aldus Willem de Bordes, artistiek leider van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

De positie van concertmeester is belangrijk en uniek in ieder orkest. De concertmeester is niet alleen de aanvoerder van de eerste violen, maar vormt eigenlijk het belangrijkste scharnier tussen de dirigent en alle musici van het orkest. Hij bemiddelt, ondersteunt, stuurt bij en vuurt aan. ‘Toen Ionel Manciu voor het eerst met ons meespeelde, zag je hoe hij met zijn haviksogen op alle cruciale momenten contact zocht met verschillende musici uit het orkest’, vertelt De Bordes. ‘Zijn liefde voor het orkestrepertoire lijkt grenzeloos, hij kent de partituur van binnen en buiten en is een steun voor iedere dirigent.’

Ionel Manciu (1993) werd geboren in de stad Bender in Moldavië. Hij kreeg zijn eerste vioollessen van Tamara Caftanat en later van Galina Buinovschi op het Ciprian Porumbescu Musical Lyceum in Chisinau. Op tienjarige leeftijd maakte hij zijn debuut bij het Moldovan National Chamber Orchestra met Mozarts Vioolconcert in G. Sindsdien won hij verschillende nationale en internationale concoursen. Manciu soleerde bij het National Philharmonic Symphony Orchestra en National Chamber Orchestra in Chisinau, het George Enescu Philharmonic Orchestra in Boekarest, het Lvov Chamber Orchestra en het Pori Chamber Orchestra in Finland.

Ionel Manciu is een veelgevraagd kamermusicus en werkt als gastconcertmeester samen met gerenommeerde orkesten en dirigenten over de hele wereld. Recente hoogtepunten zijn een concert in Carnegie Hall als onderdeel van de Guildhall Artists in New York-serie, een uitvoering van Sjostakotsj’ Vioolconcert nr. 1 in Barbican Hall en een recital van alle zes de Solo Sonates van Ysaÿe in de 1901 Arts Club in Londen. Als onderdeel van het Mithras Piano Trio won hij onder meer de Trondheim International Chamber Music Competition, de Royal Over-Seas League Competition en de Cavatina Trust Chamber Music Competition. Manciu speelt op een Gagliano-viool, uitgeleend door het Tompkins Tate Musical Instrument Trust.


Hartmut Haenchen dirigeert Bruckners Symfonie nr. 8

Zaterdag 28 mei, 20.15 uur

Zondag 29 mei, 14.15 uur
Het Concertgebouw Amsterdam

Nederlands Philharmonisch Orkest
Hartmut Haenchen, dirigent

Programma
Jeths - Scale 'Le tombeau de Mahler'
Bruckner - Symfonie nr. 8

BESTEL KAARTEN

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten