Nieuws
Mozart en Brahms op de Floriade

Mozart en Brahms op de Floriade

Musici Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest op expo in Almere

Twee ensembles uit het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest spelen zondag 3 juli om 13.30 uur op de Floriade in Almere. Dit concert op deze bijzondere locatie wordt mogelijk gemaakt door Yakult Europe, hoofdsponsor van het orkest. De musici uit beide orkesten spelen twee meesterwerken uit de kamermuziek: Serenade in Es van Mozart en het Strijkkwintet nr. 2 van Brahms. Het concert vindt plaats op het hoofdpodium van de Floriade en is gratis toegankelijk voor alle bezoekers van de Floriade.

De nacht in met Mozart
Eind achttiende eeuw moest je als zelfrespecterende vorst, graaf of hertog een groepje blazers in dienst hebben die bij vrolijke aangelegenheden hun muziek speelden. Wolfgang Amadeus Mozart pikte ook een graantje mee van deze modegril en liet zijn Serenade in Es uitvoeren in het huis van hofschilder Hickl ter ere van zijn aanwezige schoonzuster. Het muziekstuk was een groot succes, zo groot dat de musici de serenade tot diep in de nacht verscheidene malen moesten herhalen.

Op vakantie met Brahms
In het voorjaar van 1890 zwierf Johannes Brahms met zijn vriend Joseph Widman door Italië en verbleef ‘s zomers in zijn geliefde kuuroord Bad Ischl in Oostenrijk. Dat gaf hem volop inspiratie. Hij wilde eigenlijk aan de opvolger van zijn succesvolle Vierde symfonie beginnen, maar hij herschreef zijn schetsen tot Strijkkwintet nr. 2. Toch hoor je de symfonische allure terug in het werk. Voor Brahms, inmiddels 57, moest dit werk eigenlijk zijn laatste compositie zijn. In een brief aan zijn uitgever schreef hij: ‘Hierbij zeg ik vaarwel aan mijn muziek, omdat het absoluut tijd is op te houden.’ Gelukkig kwam het er niet van.

Hoofdsponsor Yakult
Yakult Europe is al sinds 1993 hoofdsponsor van het orkest, gelijktijdig met de vestiging van Yakult in Almere, waar in maart 1994 het eerste flesje Yakult van de band rolde. Yakult bestaat al meer dan 80 jaar en wordt wereldwijd door meer dan 40 miljoen mensen dagelijks gedronken. Onder het motto ‘een gezond lichaam, een gezonde geest’ ging het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest in 1993 de relatie met Yakult Europe aan.

Mozart en Brahms op de Floriade

Zondag 3 juli 2022, 13.30 uur
Hoofdpodium Floriade, Almere
Gratis toegankelijk voor bezoekers Floriade: floriade.com

Programma
Mozart - Serenade in Es, KV 375
Brahms - Strijkkwintet nr. 2 in G, Op. 111

Musici uit het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest
Vadim Tsibulevsky, viool
Saskia Viersen, viool
Roman Spitzer, altviool,
Gijs Kramers, altviool
Douw Fonda, cello

Jeroen Soors, hobo
Theresa Martinez, hobo
Rick Huls, klarinet
Maria du Toit, klarinet
Susan Brinkhof, fagot
Jaap de Vries, fagot
Fokke van Heel, hoorn
Miek Laforce, hoorn

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten