Nieuws
Nederlands Kamerorkest opent nieuw seizoen in Concertgebouw

Nederlands Kamerorkest opent nieuw seizoen in Concertgebouw

Thomas Zehetmair vervangt Riccardo Minasi als dirigent

Het Nederlands Kamerorkest opent seizoen 2022-2023 op zaterdag 15 en maandag 17 oktober in Het Concertgebouw met een programma waarin Duitse romantiek centraal staat. De Oostenrijkse Thomas Zehetmair leidt het orkest in Symfonie nr. 5 van Mendelssohn, Drie koraalpreludes van Brahms en het gloednieuwe Cosmic Cliffs van de Nederlands componist Bram Kortekaas. De talentvolle Duitse violist Veronika Eberle soleert in het zelden gespeelde Vioolconcert van Schumann. Thomas Zehetmair vervangt Riccardo Minasi die helaas vanwege gezondheidsredenen heeft moeten afzeggen.

Thomas Zehetmair maakt zijn debuut bij het Nederlands Kamerorkest. Hij geniet brede internationale bekendheid als violist, dirigent en leider van het Zehetmair Quartet. Hij is chef-dirigent van het Stuttgarter Kammerorchester en van het Irish Chamber Orchestra. Als solist haalde Zehetmair veel inspiratie uit zijn werk met beroemde dirigenten als Nikolaus Harnoncourt, Daniel Barenboim, Sir Simon Rattle, Paavo Järvi en Mirga Gražinytė-Tyla. Met Frans Brüggen en het Orkest van de Achttiende Eeuw maakte hij een legendarische opname van Beethovens Vioolconcert. Zehetmair ontving een Opus Klassik Award 2020 voor zijn laatste cd bij het label ECM Records waarop hij sonates en partita's voor solo viool van Bach onder handen nam.

Veronika Eberle behoort tot het kleine gezelschap vioolvirtuozen die het zelden gespeelde Vioolconcert van Schumann in de vingers heeft. Het was een van zijn laatste grote werken, dat pas 84 jaar na zijn dood in première ging. Mendelssohn schreef zijn Vijfde symfonie naar aanleiding van driehonderd jaar reformatie in Duitsland. Ook Brahms laat zich van zijn devote kant horen in enkele koraalpreludes. Deze orgelwerken in de traditie van Bach zijn speciaal voor dit concert ingetogen gearrangeerd door Henk de Vlieger.

Nieuw werk ‘Cosmic Cliffs’ van Bram Kortekaas
Het Nederlands Kamerorkest speelt dit seizoen maar liefst vier nieuwe werken van Nederlandse componisten. Tijdens het openingsconcert van dit seizoen is Cosmic Cliffs van Bram Kortekaas (1989) te horen. De jonge Nederlandse componist en politicoloog schreef het werk op verzoek van het Nederlands Kamerorkest, met ‘vocale orkestmuziek’ in het achterhoofd. Hij liet zich inspireren door een recent gepubliceerde foto van de James Webb Space Telescope waarop een kosmisch berglandschap te zien is. Kortekaas stelde zich voor hoe muziek daar zou klinken.

De Voyager die NASA in 1977 de ruimte instuurde had twee ‘Gouden Platen’ aan boord, met daarop een bloemlezing van muziek van de aarde, waaronder het Georgische koorwerk Chakrulo. In de ruimte is er geen geluid, maar Kortekaas besloot de naald van zijn verbeelding op de Gouden Plaat van de Voyager te laten zakken en een komisch concert tot klinken te brengen. Hij componeerde trage, majesteitelijke muziek, gedomineerd door lange drones, die langzaam van gedaante veranderen. ‘Het is een ruimtelijk, tijdloos werk geworden,’ zegt Kortekaas. Naast Kortekaas speelt het orkest dit seizoen ook werken van Meriç Artaç, Rick van Veldhuizen en Willem Jeths.

BESTEL KAARTEN

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten