Nieuws
Lorenzo Viotti terug naar Amsterdam en met het orkest naar Wenen

Lorenzo Viotti terug naar Amsterdam en met het orkest naar Wenen

Nederlands Philharmonisch Orkest speelt in Wiener Musikverein

Lorenzo Viotti, chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, begint deze maand aan zijn tweede seizoen bij het orkest met zes programma’s in Het Concertgebouw in Amsterdam. Viotti is dit seizoen tevens artist-in-residence bij de Wiener Musikverein. Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt daarom op 2 november 2022 onder zijn leiding met het koor van de Musikverein in de beroemde concertzaal in Wenen. Op het programma staat Symfonie nr. 1 van Mahler en het Gloria van de Franse componist Poulenc. Dit programma wordt op 29 en 30 oktober 2022 in Het Concertgebouw uitgevoerd met het Koor van De Nationale Opera.

In januari 2023 gaat het Nederlands Philharmonisch Orkest wederom naar het buitenland. Samen met chef-dirigent Lorenzo Viotti gaat het orkest op tournee met twee topsolisten: de Portugese pianiste Maria João Pires speelt Pianoconcert nr. 27 van Mozart in Hamburg en München en de beroemde Duitse bariton Matthias Goerne brengt de Rückert Lieder van Mahler naar Parijs. Bij alle concerten staat Brahms’ levenslustige Tweede symfonie op het programma. ‘Door in een andere zaal te spelen dan Het Concertgebouw word je flexibeler als orkest’, vertelt Willem de Bordes, artistiek leider. ‘Een andere omgeving en een andere akoestiek houden je alert. Alles wat met gemak of routine te maken heeft, willen we niet. Dat is voor een musicus niet gezond, en voor het publiek ook niet.’

Vorige tournees in het buitenland
Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelde in 2017 voor het laatst in het buitenland; onder leiding van Michal Nesterowicz en met violist Renaud Capuçon in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Daarvoor reisde het orkest onder meer naar Duitsland, Zwitserland, Japan en Hong Kong en gaf het orkest in oktober 2006 een reeks succesvolle optredens in Midden-Europa. In augustus 2007 ging het orkest op tournee langs drie festivals: het Merano Festival in Italië, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern en MDR Musiksommer in Duitsland. In januari 2008 speelde het Nederlands Philharmonisch Orkest tijdens het Festival de Música de Canarias, dat plaatsvond op Gran Canaria en Tenerife. Het Nederlands Philharmonisch Orkest maakte in 2008 zijn debuut op de BBC Proms.

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten