Nieuws
Nederlands Philharmonisch Orkest op tournee door Europa

Nederlands Philharmonisch Orkest op tournee door Europa

Lorenzo Viotti met orkest en topsolisten in Hamburg, M√ľnchen en Parijs

Het Nederlands Philharmonisch Orkest gaat deze maand samen met chef-dirigent Lorenzo Viotti op tournee met twee topsolisten: de Portugese pianiste Maria João Pires speelt Pianoconcert nr. 27 van Mozart in de Elbphilharmonie in Hamburg (ma 23 jan) en de Isarphilharmonie in München (zo 29 jan); de beroemde Duitse bariton Matthias Goerne brengt de Rückert-Lieder van Mahler naar het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs (di 24 jan). Bij alle concerten staat Brahms’ Tweede symfonie op het programma.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest was eind vorig jaar ook al op een buitenlands podium te bewonderen. Viotti is dit seizoen artist-in-residence bij de Wiener Musikverein. Samen met het orkest speelde hij daarom in november in de beroemde concertzaal in Wenen. ‘Door in een andere zaal te spelen dan Het Concertgebouw word je flexibeler als orkest’, vertelt Willem de Bordes, artistiek leider van het Nederlands Philharmonisch Orkest. ‘Een andere omgeving en een andere akoestiek houden je alert. Alles wat met gemak of routine te maken heeft, willen we niet. Dat is voor een musicus niet gezond, en voor het publiek ook niet.’

Concerten ook te zien in Nederland
Nederland wordt niet overgeslagen tijdens de tournee. Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt onder leiding van Lorenzo Viotti samen met Maria João Pires op zaterdag 21 januari in Het Concertgebouw en op donderdag 26 januari in TivoliVredenburg. Het concert met Matthias Goerne is op zaterdag 28 januari in Het Concertgebouw te horen. Na deze concerten is Lorenzo Viotti pas in april weer terug bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Allereerst met Der Rosenkavalier van Richard Strauss bij De Nationale Opera en op zaterdag 22 en maandag 24 april in Het Concertgebouw met Symfonie nr. 2 van Rachmaninoff en Symfonie nr. 4 ‘concertante’ voor piano en orkest van Szymanowski met pianist Lucas Debargue.

Vorige tournees in het buitenland
Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelde in 2017 voor het laatst in het buitenland; onder leiding van Michal Nesterowicz en met violist Renaud Capuçon in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Daarvoor reisde het orkest onder meer naar Duitsland, Zwitserland, Japan en Hong Kong en gaf het orkest in oktober 2006 een reeks succesvolle optredens in Midden-Europa. In augustus 2007 ging het orkest op tournee langs drie festivals: het Merano Festival in Italië, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern en MDR Musiksommer in Duitsland. In januari 2008 speelde het Nederlands Philharmonisch Orkest tijdens het Festival de Música de Canarias, dat plaatsvond op Gran Canaria en Tenerife. Het Nederlands Philharmonisch Orkest maakte in 2008 zijn debuut op de BBC Proms.


Maria João Pires speelt Mozart en Lorenzo Viotti dirigeert Brahms

za 21 jan 2023, 20.15 u
Het Concertgebouw, Amsterdam
ma 23 jan 2023, 20.00 u
Elbphilharmonie, Hamburg
do 26 jan 2023, 20.15 u
TivoliVredenburg, Utrecht
zo 29 jan 2023, 20.00 u
Isarphilharmonie, München

Programma
Wagner - Siegfried-Idyll
Mozart - Pianoconcert nr. 27
Brahms - Symfonie nr. 2


Matthias Goerne zingt Mahler en Lorenzo Viotti dirigeert Brahms

di 24 jan 2023, 20.00 u
Théâtre des Champs-Elysées, Parijs
za 28 jan 2023, 20.15 u
Het Concertgebouw, Amsterdam

Programma
Webern - Passacaglia
Mahler - Rückert-Lieder
Brahms - Symfonie nr. 2

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten