Nieuws
Hartmut Haenchen benoemd tot ere-dirigent

Hartmut Haenchen benoemd tot ere-dirigent

Voormalig chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest dirigeert 800ste concert in Het Concertgebouw op vooravond van zijn 80ste verjaardag

Hartmut Haenchen, chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest van 1986 tot 2002, wordt benoemd tot ere-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Dit gebeurt op maandag 20 maart, op de avond van zijn 800ste concert als dirigent in Het Concertgebouw Amsterdam en op de vooravond van zijn 80ste verjaardag.

‘We zijn verheugd dat onze bijzondere band met Hartmut Haenchen wordt bezegeld met dit ere-dirigentschap’, aldus artistiek leider Willem de Bordes. ‘Hij is van cruciaal belang geweest voor de opbouw en ontwikkeling van de klank van het Nederlands Philharmonisch Orkest, met name in het laatromantische repertoire; Wagner, Bruckner, Mahler en Strauss.‘ Hartmut Haenchen is als ere-dirigent met het Nederlands Philharmonisch Orkest te horen op het Dresdner Musikfestspiele op 21 mei 2023 en dirigeert over een aantal seizoenen verspreid een cyclus van symfonieën van Anton Bruckner bij het orkest.

Opgroeien in de DDR
Hartmut Haenchen wordt in 1943 geboren in Dresden. Als tweejarig jongetje maakt hij het verwoestende bombardement mee op de stad. Hij groeit op tussen het puin. In juni 1953 is hij getuige van de opstand tegen de SED, de leidende partij van de DDR, die bloedig wordt neerslagen. ‘Je kunt een groot gedeelte van dirigeren leren, maar dirigeren is een ervaringsberoep’, zegt hij over de invloed van deze levensbepalende gebeurtenissen.

Haenchen begint zijn muzikale carrière als lid van het beroemde Dresdner Kreuzchor. Zijn muzikale talent is zo groot dat hij als vijftienjarige ook regelmatig het koor dirigeert. Aan het conservatorium in zijn geboortestad volgt hij de opleiding orkestdirectie en zang. Hij wint zijn eerste prijs in 1971 op het Carl Maria von Weber Wettbewerb. In de jaren daarna staat hij aan het hoofd van verscheidene orkesten en operagezelschappen, waaronder de Dresdner Philharmoniker en het Carl Philipp Emanuel Bach Kammerorchester.

Wereldwijd geroemd
In 1986 wordt Hartmut Haenchen chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest en muzikaal directeur van De Nederlandse Opera, nu De Nationale Opera. Hij komt met een list naar Nederland en krijgt een vergunning om uit de DDR te reizen. Dat gaat niet zonder slag of stoot, want een van de voorwaarden is dat hij een groot deel van zijn salaris moet afstaan aan de DDR. Wanneer hij met pijn en moeite een lening krijgt om een huis te kopen, is het als Duitser moeilijk aarden in Amsterdam-Zuid, waar de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog nog vers in het geheugen liggen van de grotendeels Joodse gemeenschap, zo zegt hij in een documentaire van Hans Haffmans uit 2019.

Onder leiding van Hartmut Haenchen beleeft het orkest grote successen met integrale uitvoeringen van symfonieën van Mahler en Bruckner, orkestwerken van Richard Strauss, opera's van Mozart en Gluck en internationale tournees. Zijn operaproducties bij De Nederlandse Opera worden wereldwijd geroemd en geprezen. Hoogtepunt is de in meerdere seizoenen herhaalde complete Ring des Nibelungen van Wagner in de regie van Pierre Audi. ‘Ik zou met Pierre zo weer een productie willen doen’, zegt Haenchen liefdevol over deze samenwerking. Voor zijn grote verdiensten bij het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest en De Nederlandse Opera wordt hij in 1996 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Gewild dirigent
Hartmut Haenchen is over de hele wereld een uiterst gewilde dirigent. Hij is te gast bij orkesten als de Berliner Philharmoniker, het Gewandhausorchester Leipzig, het Tonhalle-Orchester Zürich, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia en het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook dirigeert hij bij befaamde operahuizen als de Royal Opera Covent Garden in Londen, de Opéra National de Paris, de Deutsche Oper in Berlijn, de Scala in Milaan, Metropolitan Opera in New York en de Staatsopera in Wenen en München.

In 2015 wordt Der Himmel über Dresden, een documentaire over zijn leven, bekroond met een Gouden Palm. In 2017 roept het tijdschrift Opernwelt Haenchen uit tot dirigent van het jaar en in 2018 neemt hij de Richard Wagner-prijs van de Richard Wagner Foundation Leipzig in ontvangst. Na zijn afscheid als chef-dirigent wordt Hartmut Haenchen met regelmaat uitgenodigd bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Met dit ere-dirigentschap geeft het orkest de decennialange samenwerking op een bijzondere manier glans.


Hartmut Haenchen dirigeert Bruckners Symfonie nr. 7

za 18 mrt 2023, 20.15 u
ma 20 mrt 2023, 20.15 u
Het Concertgebouw
Tickets & info

Programma
Wagner - Vorspiel uit ‘Tristan en Isolde’
Larcher - Time (Three movements for orchestra) - Nederlandse première
Bruckner - Symfonie nr. 7

Nederlands Philharmonisch Orkest
Hartmut Haenchen, dirigent

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten