Nieuws
Lorenzo Viotti’s laatste Mahler als chef-dirigent

Lorenzo Viotti’s laatste Mahler als chef-dirigent

In Rotterdam en Amsterdam met Mahlers Negende symfonie

Lorenzo Viotti zwaait aan het einde van seizoen 24-25 af als chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Dat is gelukkig nog ver weg en tot die tijd staat er nog veel moois op het programma, zoals de uitvoering van Mahlers Negende symfonie, op vrijdag 12 april in de Doelen Rotterdam en op zaterdag 13 april en maandag 15 april in Het Concertgebouw Amsterdam. En dat wordt heel bijzonder, niet alleen omdat het Mahlers laatste voltooide symfonie is, maar ook omdat het Viotti’s laatste Mahler-symfonie is als chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Mahlers Negende symfonie is de laatste die hij voltooide en dat voorvoelde de componist: het werk staat in het teken van afscheid van het leven. De diepgaande en zeer ontroerende Negende is een testament van Mahlers genie als componist. Lorenzo Viotti, wiens Mahler-vuurdoop bij het Nederlands Philharmonisch Orkest door Trouw werd omschreven als ‘Onvergetelijk’, ziet Mahler als een voorbeeld: ‘Mahler wijst me een weg. Hij helpt me de waarheid te zoeken over leven en dood.’

Mahler Festival 2025
Dat Lorenzo Viotti een groot bewonderaar van de Oostenrijkse componist is, laat hij ook zien aan het begin van het Mahler Festival dat in mei 2025 plaatsvindt in Het Concertgebouw Amsterdam. Viotti leidt dan het Nederlands Philharmonisch Orkest in een avond waarin we Gustav Mahler nóg wat beter te leren kennen. Met werk van de meester zelf, en werken waar Mahler van hield en die hij zelf graag dirigeerde, van onder anderen Tsjaikovski, Weber en Wagner.

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten