Nieuws
Feestelijk Openingsconcert Nederlands Philharmonisch

Feestelijk Openingsconcert Nederlands Philharmonisch

Chef-dirigent Lorenzo Viotti opent zijn laatste seizoen als chef-dirigent

Het Nederlands Philharmonisch en chef-dirigent Lorenzo Viotti openen hun nieuwe concertseizoen feestelijk op zaterdag 14 september in Het Concertgebouw Amsterdam. Met mocktails, een paarse loper en een logowand met de nieuwe huisstijl waar bezoekers op de foto kunnen. Daarnaast maken bezoekers kans op een golden ticket waarmee ze na de pauze midden in het orkest op adventure seats mogen plaatsnemen. En uiteraard is er muziek!

Gautier Capuçon

Het orkest speelt onder leiding van chef-dirigent Lorenzo Viotti Dvořáks machtige Celloconcert met solist Gautier Capuçon. Deze Franse topcellist wordt alom geprezen om zijn poëtische interpretaties met veel gevoel; hij weet de fijnste details in het bombastische meesterwerk haarscherp naar boven te halen. Daarnaast heeft Capuçon een bijzondere muzikale band met Viotti, dus dat belooft vuurwerk.

Dvořáks Celloconcert
‘Als ik wist dat je zó’n celloconcert kon componeren, dan had ik er al lang geleden één geschreven’, verzuchtte Johannes Brahms toen hij Dvořáks Celloconcert hoorde. Het is een seizoensopener die alles in zich heeft: heroïek, kracht, poëzie en weemoed. Geen wonder dat het nog altijd een van de meest geliefde werken voor cello en orkest is.

Schumanns Tweede symfonie
Na de pauze dirigeert Viotti het orkest in de Tweede symfonie van Schumann. In deze stormachtige én melodierijke symfonie probeerde de door ziekte gekwelde Schumann zijn lot te bezweren, door de overwinning op het noodlot in muziek te vatten.

Lorenzo Viotti
Chef-dirigent Lorenzo Viotti begint met dit concert aan zijn laatste seizoen als chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch, maar tot wederzijds genoegen heeft hij zich gecommitteerd om als gastdirigent terug te keren bij onze opera’s en concerten in de daarop volgende seizoenen. Vanaf seizoen 2026-2027 is hij de nieuwe chef-dirigent van het Tokyo Symphony Orchestra.

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten