Nieuws
Mahler in Paradiso

Mahler in Paradiso

Nederlands Kamerorkest laat intieme kant van beroemde componist horen

‘Hoe hou je het uit in een stad waar het altijd regent en zo’n lawaai is?’, zei Gustav Mahler tegen collega-componist Alphons Diepenbrock vlak voordat hij in het najaar van 1903 de trein terug pakte van Amsterdam Centraal naar Wenen. Met de stad en zijn klimaat had hij misschien niets, maar over de musici en het Amsterdamse publiek raakte Mahler niet uitgepraat. Hij keerde er nog vaak terug, en zo werd Amsterdam uiteindelijk een echte Mahlerstad. Het Nederlands Kamerorkest speelt op donderdag 21 maart zijn meest intieme muziek tijdens Mahler in Paradiso.

Het eerste stuk van de avond is het aangrijpende Adagietto uit Symfonie nr. 5, dat behoort tot de meest gespeelde werken van Mahler. De componist schreef het als liefdeslied voor zijn vrouw Alma en die diepe hunkering voel je in elke noot. Het stuk kreeg in 1971 een revival door het gebruik in Death in Venice, de film van Luchino Visconti die losjes gebaseerd is op Mahlers leven.

Na het beroemde Adagietto zingt mezzosopraan Karin Strobos Mahlers Lieder eines fahrenden Gesellen, een cyclus van vier liederen over het verlies van een geliefde. Het schijnt dat Mahlers onbeantwoorde liefde voor de operazangeres Johanna Richter de inspiratie was voor dit indrukwekkende werk. Het Nederlands Kamerorkest sluit af met Verklärte Nacht van Arnold Schönberg. De eveneens Oostenrijkse componist was een protegé van Mahler en een groot bewonderaar van zijn werk. Verklärte Nacht is een stuk vol sensualiteit en smachtend verlangen en sluit dus perfect aan bij de intieme Mahler.

Floris Kortie

Mahler in Paradiso is de opvolger van zes eerdere concerten in Paradiso: Tsjaikovski in Paradiso (2018), Pärt in Paradiso (2018), Lucas Jussen in Paradiso (2018), Dvořák in Paradiso (2017), Stravinsky in Paradiso (2016) en Sjostakovitsj in Paradiso (2015). De presentatie is in handen van Floris Kortie, bekend van het tv-programma Podium Witteman.

MAHLER IN PARADISO

 

do 21 maart 2019, 20.30 u
Paradiso, Amsterdam

 

Nederlands Kamerorkest
o.l.v. Gordan Nikolić, viool
Karin Strobos, mezzosopraan
Floris Kortie, presentatie

 

Programma
Mahler - Adagietto
Mahler - Lieder eines fahrenden Gesellen arr. A. Schönberg
Schönberg - Verklärte Nacht

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten