Nieuws
Nederlands Philharmonisch Orkest genomineerd voor Grammy Award

Nederlands Philharmonisch Orkest genomineerd voor Grammy Award

In categorie ‘Best Opera Recording’ voor Wozzeck bij De Nationale Opera

'Een verbijsterende kijk- en luisterervaring die lang in hoofd en lijf blijft rondspoken', schreef Trouw na het zien van Wozzeck. De opname van de geprezen opera van componist Alban Berg, die in november 2018 op dvd verscheen bij Naxos, is genomineerd voor een Grammy Award in de categorie ‘Best Opera Recording’. Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. chef-dirigent Marc Albrecht speelde de opera in maart en april 2017 bij De Nationale Opera in Amsterdam. De regie was in handen van Krzysztof Warlikowski, Christopher Maltman (Wozzeck) en Eva-Maria Westbroek (Marie) zongen de hoofdrollen. In de opera speelde het Koor van De Nationale Opera en het Nieuw Amsterdams Kinderkoor eveneens een grote rol.

Lovende recensies
De opera werd in de media zeer positief ontvangen. 'De visuele aantrekkingskracht van deze nieuwe DNO-productie is groot en er wordt voortreffelijk geacteerd en gezongen. Maar de grootste pluim gaat naar Marc Albrecht en zijn Nederlands Philharmonisch, die de bontgekleurde orkestpartituur in verbijsterend detail tot leven wekten', schreef NRC Handelsblad destijds over de voorstelling. De Volkskrant had maar liefst vijf sterren over voor de opera en schreef: 'Dirigent Marc Albrecht voelde de emotionele gelaagdheid al even feilloos aan, waardoor het Nederlands Philharmonisch Orkest een personage op zich werd, het broeierige onderbewustzijn van het toneel.‘

Over Wozzeck
Alban Berg (1885 - 1935) schreef de opera Wozzeck na het zien van het toneelstuk Woyzeck van Georg Büchner. De componist had als dienstplichtige de Eerste Wereldoorlog van dichtbij meegemaakt en dit menselijk leed vond zijn weerklank in een van de meest aangrijpende meesterwerken uit het operarepertoire. Om het drama van het toneelstuk zo goed mogelijk te dienen, combineerde Berg strakke klassieke vormen met een moderne, atonale compositiewijze. Deze muzikale taal, waardoor een verhevigde weergave van de werkelijkheid ontstond, was begin twintigste eeuw uiterst vernieuwend en had grote invloed op componisten na Berg.

Grammy Awards
De Grammy Awards worden beschouwd als een van de belangrijkste muziekprijzen ter wereld, vergelijkbaar met de Oscars voor de filmwereld. De prestigieuze onderscheidingen worden jaarlijks in de Verenigde Staten door de National Academy of Recording Arts and Sciences uitgereikt om artistieke en technische prestaties in het muziekvak te eren. De Grammy Awards 2019 worden op 26 januari 2020 uitgereikt in Los Angeles.

Vaste orkestpartner
Al meer dan 30 jaar is het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest de vaste orkestpartner van De Nationale Opera. Hiermee worden zij gerekend tot de beste operaorkesten ter wereld. Het Nederlands Philharmonisch Orkest is dit seizoen bij De Nationale Opera te horen met Die Walküre van Wagner (november/december 2019), Rise and fall of the city of Mahagonny van Weill (maart/april 2020) en Die Frau ohne Schatten van R. Strauss (april/mei 2020); het Nederlands Kamerorkest zit in december 2019 in de bak met La Cenerentola van Rossini.

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten