Nieuws
Lorenzo Viotti dirigeert Tsjaikovski en Debussy in online concert

Lorenzo Viotti dirigeert Tsjaikovski en Debussy in online concert

Aankomend chef-dirigent Nederlands Philharmonisch Orkest voor het eerst in Het Concertgebouw sinds zijn benoeming

Lorenzo Viotti, aankomend chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, staat voor het eerst sinds zijn benoeming in Het Concertgebouw in Amsterdam. Op donderdag 4 maart om 20.30 uur geeft hij met het Nederlands Philharmonisch Orkest een online concert met twee iconische symfonische werken: de Zesde symfonie van Tsjaikovski en de Nocturnes van Debussy met het koor van De Nationale Opera. Kaarten voor dit concert, dat wordt georganiseerd in samenwerking met Het Concertgebouw, gaan vanaf nu in de verkoop.

Tsjaikovski en Debussy
Lorenzo Viotti is een gepassioneerd dirigent; een man van pathos en het grote gebaar. Hij kan daardoor als geen ander de menselijke dramatiek in Tsjaikovski’s Zesde symfonie, de ‘Pathétique’, vertalen: ‘Dit is een zeer emotionele compositie. De laatste compositie van deze grote Russische componist. Hij vatte hierin alle emoties van zijn getergde bestaan samen, kort voordat hij het leven vrijwillig losliet. Het is net als de impressionistische Nocturnes van Debussy muziek waar je stil van wordt.’ In dit werk van Debussy heeft het koor van De Nationale Opera een glansrol: de zangers vertolken de verleidelijke sirenen in het mysterieuze slotdeel.

Lorenzo Viotti
Lorenzo Viotti is de toekomstige chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera. De 31-jarige dirigent met een Zwitserse en Franse nationaliteit begint in seizoen 2021-2022 aan zijn nieuwe functie. Hij neemt het stokje over van Marc Albrecht, die in juni 2020 afscheid nam. In 2018 maakte Viotti zijn debuut bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, hij dirigeerde toen Stravinsky’s Petroesjka in Het Concertgebouw. Inmiddels heeft hij voor een flink aantal internationaal gerenommeerde orkesten gestaan, zoals het Berliner Philharmoniker en het Royal Philharmonic Orchestra in Londen, en maakt hij naam als operadirigent bij onder andere Opéra national de Paris en de Metropolitan Opera in New York.

Lorenzo Viotti komt uit een muzikale familie. Hij studeerde piano, zang en slagwerk in Lyon. Vervolgens koos hij, net zoals zijn vader Marcello Viotti, voor het dirigentschap. Viotti is regelmatig te gast bij orkesten waar zijn vader dirigent optrad, zo ook bij het Nederlands Philharmonisch Orkest waar zijn vader in 1996 en 1999 op de bok stond. Volgens de meeste orkestleden is Lorenzo behoorlijk verschillend in vergelijking met zijn vader, behalve in één opzicht: ‘Ook Lorenzo zingt mee tijdens de repetities.’

Online concert vanuit Het Concertgebouw, Amsterdam
Donderdag 4 maart, 20.30 uur
Kaarten à € 12,50 voor solo-kijkers en € 17,50 voor meerdere kijkers zijn vanaf maandag 15 februari 10.00 uur verkrijgbaar via orkest.nl en concertgebouw.nl

Nederlands Philharmonisch Orkest
Lorenzo Viotti, dirigent
Koor van De Nationale Opera
Ching-Lien Wu, koordirigent

Programma
Claude Debussy - Nocturnes
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski - Symfonie nr. 6 'Pathétique'

BESTEL KAARTEN

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten