Agenda
Beethoven 2020: Pianoconcert nr. 5 met Lucas Jussen

Nederlands Kamerorkest

Beethoven 2020: Pianoconcert nr. 5 met Lucas Jussen

Dit concert heeft inmiddels plaatsgevonden. Bekijk hier onze agenda.

Precies 250 jaar na de geboorte van Ludwig van Beethoven, spelen meesterpianisten Lucas en Arthur Jussen in deze concertreeks Beethovens Pianoconcerten nrs. 2 t/m 5. De Jussens doen dat samen met het Nederlands Kamerorkest onder leiding van Gordan Nikolić. Deze avond speelt Lucas Jussen Pianoconcert nr. 5.

Pianoconcert nr. 5

Het monumentale Pianoconcert nr. 5, het ’Keizersconcert’, is de kroon op Beethovens pianoconcerten. Door de grandeur, stoere melodieën en heroïsche inborst van het eerste en het laatste deel tegenover de contemplatieve rust en hemelse lyriek van het adagio is het al eeuwen een echte publieksfavoriet. Aan Lucas Jussen de eer om dit meesterwerk te spelen.

Ouverture ‘Coriolan’

Vanaf de eerste dreigende strijkersklanken en orkestknallen is de spanning in Beethovens Ouverture ‘Coriolan’ om te snijden. Met dit werk Beethoven bewijst eens te meer zijn genialiteit. Hij schreef de muziek niet bij het gelijknamige toneelstuk van Shakespeare, maar bij dat van zijn aanzienlijk minder beroemde collega Heinrich Joseph von Collins. Beethoven zette de toneeltekst om in een ijzingwekkende, bloedstollende en geniale compositie.

Anderen bekeken ook deze concerten