Agenda
Opera in Paradiso: Dido and Aeneas

Nederlands Kamerorkest

Opera in Paradiso: Dido and Aeneas

De opera Dido and Aeneas is op zaterdag 2 juli in Paradiso te zien. Deze bondige opera - hij duurt maar een uur! - speelt zich af in Carthago in Noord-Afrika waar Aeneas na schipbreuk belandt en het hart steelt van koningin Dido. In zijn meesterwerk weet componist Henry Purcell als geen ander de ondraaglijke tegenstellingen van het menselijk lijden te verklanken. Met Arabische muziek tussen de bedrijven door, waant de bezoeker zich nog meer in het Tunesië van toen.

Het Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera Studio

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Andreas Küppers speelt de muziek; sopraan Claire Antoine kruipt in de huid van Dido, bariton Frederik Bergman zingt de rol van Aeneas. Antoine zingt bij De Nationale Opera Studio, net als de andere zangers in deze geniale opera: Maya Gour (mezzosopraan), Elenora Hu (sopraan), Ian Castro (tenor) en Inna Demenkova (sopraan). Ze worden bijgestaan door Het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor.

Dido and Aeneas van Henry Purcell

Henry Purcell zoekt in zijn muziek het spanningsveld op tussen plichtsbesef en hartstocht en tussen macht en onmacht. Hij probeert daarmee de luisteraar te verwarren en te verleiden. Naast deze wonderschone muziek, gespeeld door het Nederlands Kamerorkest, is er tussen de bedrijven door bewerkte Arabische muziek te horen van zanger Baidar Al Basri, ud-speler Saif Al-khayyat en percussionist Nora Thiele. Het Nederlands Kamerorkest staat onder leiding van Andreas Küppers, bekend van zijn samenwerking met dirigent René Jacobs.