Agenda
Bachs Johannes-Passion met Cappella Amsterdam

Nederlands Kamerorkest

Bachs Johannes-Passion met Cappella Amsterdam

vr 11 apr 2025 19:30u Zeeuwse Concertzaal, Middelburg Nog niet in verkoop
za 12 apr 2025 20:15u Het Concertgebouw Koop kaarten
zo 13 apr 2025 14:30u Grote Kerk Alkmaar Koop kaarten

Stiekem is Bachs Johannes-Passion minstens zo mooi als grote broer Matthäus (en een minder lange zit!). Voor de traditionele passieconcerten werkt het Nederlands Kamerorkest dit jaar wederom samen met Cappella Amsterdam, een van de beste kamerkoren van Nederland, onder leiding van gevierd koordirigent Daniel Reuss.

De Johannes-Passion en Daniel Reuss

De koormuziek van Bach zit Daniel Reuss als gegoten. In zijn rijke carrière dirigeerde hij de Johannes al zo’n veertig keer. Bach voltooide zijn Johannes-Passion een paar jaar eerder dan zijn Matthäus-Passion. Hij schreef het meesterwerk in 1724 voor zijn eerste Goede Vrijdag als cantor in Leipzig.

Cappella Amsterdam leeft zich uit

Het koor in de Johannes, vertolkt door Cappella Amsterdam, speelt een opmerkelijke rol: het verbeeldt het volk dat veel roept, schreeuwt en scheldt. De onhoudbare volkswoede komt als in een soort rechtbankdrama tot een hoogtepunt met de onvermijdelijke veroordeling van Jezus tot de kruisdood. Samen met zijn Matthäus-Passion behoort Bachs Johannes-Passion tot de meest geliefde en mooiste passiemuziek.

Anderen bekeken ook deze concerten