Agenda
Alexander Soddy dirigeert Mahlers geliefde Symfonie nr. 5

Alexander Soddy dirigeert Mahlers geliefde Symfonie nr. 5

Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt onder leiding van Alexander Soddy de geliefde Vijfde symfonie van Mahler. Geniet van deze magistrale muziek, die niet voor niets een belangrijke rol speelt in twee filmmeesterwerken: Death in Venice van Luchino Visconti en Tár van Todd Field. 

Mahlers Symfonie nr. 5

In zijn puur orkestrale Symfonie nr. 5 neemt Mahler je mee langs alle emoties die een mens kan ervaren. Hij was ervaringsdeskundige: kort voordat hij de symfonie schreef, werd een inwendige bloeding hem bijna fataal en niet lang daarna werd hij tot over zijn oren verliefd. Van ‘zum Tode betrübt’ in het openingsdeel naar een ongeëvenaard ‘himmelhochjauchzend’ in de zinderende finale. Met halverwege het beroemde ‘Adagietto’, geschreven voor zijn grote liefde Alma. Een mooiere liefdesverklaring in muziek is er niet geschreven.

Alexander Soddy

De Engelse dirigent Alexander Soddy geniet grote bekendheid als dirigent van het Duitse en Italiaanse operarepertoire. Mahler dirigeerde hij eerder met succes bij het Bournemouth Symphony Orchestra. Volgend seizoen keert Alexander Soddy terug bij het Nederlands Philharmonisch Orkest met onder andere Dvořáks Negende symfonie 'Uit de nieuwe wereld' en Gershwins Rhapsody in Blue.

Anderen bekeken ook deze concerten