Agenda
Marc Albrecht dirigeert Brahms 4e symfonie

Nederlands Philharmonisch Orkest

Marc Albrecht dirigeert Brahms 4e symfonie

Een concert geheel gewijd aan Brahms. Puur en origineel in de Vierde symfonie, prikkelend in de door Berio gearrangeerde Klarinetsonate met Sabine Meyer in een glansrijke hoofdrol.

Sonate door Sabine Meyer

Met Sabine Meyer heeft het orkest een klarinettiste van formaat uitgenodigd. Al enkele decennia behoort ze tot de grootste instrumentale solisten met een ongeëvenaarde internationale roem. Regelmatig verlaat zij de gebaande paden, zoals in de Sonate voor klarinet en orkest van Brahms. Deze overrompelende romantische sonate is in de oorspronkelijke versie met piano al een adembenemend werk. Nu klinkt die in de rijke, maar ook gedurfde orkestratie van de twintigste-eeuwse componist Luciano Berio.

Symfonie met Marc Albrecht

De Vierde en laatste symfonie van Brahms is een monument onder de symfonieën. Het is muziek van het hoogste niveau, puur, ongekunsteld en met een zeggingskracht die je alleen maar bij Brahms vindt. Vooral het vrolijke derde deel werd zo enthousiast ontvangen dat concertbezoekers regelmatig eisten dat het nog een keer gespeeld werd. Hoogtepunt is ongetwijfeld de schitterende finale in de vorm van een passacaglia als eerbetoon aan zijn grote voorbeeld Bach.

 

Beluister onderstaand fragment uit Brahms Vierde symfonie om een indruk van het werk te krijgen.

Anderen bekeken ook deze concerten