Nieuws
Stemmige Mozart symfonieën en jubileumwerk van Kox

Stemmige Mozart symfonieën en jubileumwerk van Kox

Donderdag 20 mei: online concert van Nederlands Kamerorkest

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić streamt donderdag 20 mei 2021 om 20.30 uur een online concert met twee symfonieën van Mozart en een historisch jubileumwerk van de Nederlandse componist Hans Kox. De concertstream is gratis te bekijken; kaarten zijn te reserveren op orkest.nl.

Gordan Nikolić is al zeventien jaar de bevlogen leider van het Nederlands Kamerorkest. Zijn eerste seizoen was meteen een jubileum voor het orkest dat toen vijftig jaar bestond. Voor die gelegenheid componeerde Hans Kox The concert in the egg. Het stuk is geïnspireerd op een 16e-eeuws schilderij in de stijl van Hiëronimus Bosch, waarop een groepje muzikanten vrolijk in een ei zit te spelen. Een fascinerende compositie, minstens even fantasievol als het originele doek.

Mozart symfonieën
Geen zonnigere muziek dan die van Mozart, maar zo nu en dan pakt hij uit met emotioneler werk. Tot tweemaal toe componeerde hij een symfonie in g mineur. De ‘kleine’, nr. 25, schreef hij als zeventienjarige. Het is een onstuimig stuk, helemaal in de stijl van de Sturm und Drang. Vijftien jaar later componeerde hij de befaamde ‘grote’, nr. 40, een van zijn laatste symfonieën. Twee werken van de grote Oostenrijkse meester waarmee Gordan Nikolić het Nederlands Kamerorkest laat schitteren.

Bijzondere relatie met Mozart
Het Nederlands Kamerorkest heeft een bijzondere relatie met de componist Mozart. Het orkest speelt zijn opera’s bij De Nationale Opera, zoals in het komende seizoen Don Giovanni onder leiding van de Franse dirigent Jérémie Rhorer, en brengt het orkest een cyclus van zijn symfonieën uit bij het label Tacet. Deze maand verschijnt daar een cd met Symfonie nr. 39 en de Jupitersymfonie, opgenomen in juni 2019 in de NedPhO-Koepel, de thuisbasis van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest in Amsterdam.


Concertstream: het Nederlands Kamerorkest speelt Mozart

Donderdag 20 mei 2021, 20.30 uur
Het Concertgebouw Amsterdam

Nederlands Kamerorkest
o.l.v. Gordan Nikolić, viool

Programma
Mozart - Symfonie nr. 25
Kox - The Concert in the Egg variaties voor strijkers
Mozart - Symfonie nr. 40

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten