Nieuws
‘A Late Quartet’ in de NedPhO-Koepel

‘A Late Quartet’ in de NedPhO-Koepel

Film met Strijkkwartet van Beethoven te zien in thuisbasis Nederlands Kamerorkest

In A Late Quartet proberen de leden van een strijkkwartet na 25 jaar samenspelen bij elkaar te blijven terwijl ze worden achtervolgd door een ernstige ziekte, conflicterende ego’s en ander drama. Op donderdag 22 november is deze film, waarin Strijkkwartet nr. 14, op. 131 van Beethoven een grote rol heeft, te zien in de NedPhO-Koepel in Amsterdam-Oost. Met de film komen we in de stemming voor de concerten van het Nederlands Kamerorkest op zaterdag 1 en maandag 3 december in Het Concertgebouw waar dit geliefde kwartet van Beethoven te horen is.

A Late Quartet

De film A Late Quartet (2012) volgt het wereldberoemde Fugue String Quartet nadat zij het nieuws hebben gekregen dat cellist Peter Mitchell (Christopher Walken) de ziekte van Parkinson heeft. De andere leden van het strijkkwartet worden gespeeld door Mark Ivanir (eerste viool), Philip Seymour Hoffman (tweede viool) en Catherine Keener (altviool). De film werd destijds laaiend enthousiast onthaald. Filmcriticus Roger Ebert schreef: ‘It does one of the most interesting things any film can do. It shows how skilled professionals work.‘

Beethoven

Strijkkwartet nr. 14, op. 131 was het favoriete kwartet van Beethoven. Hij zei over het stuk dat hij een nieuwe manier van schrijven had gevonden en ‘godzijdank minder gebrek aan verbeeldingskracht had dan voorheen’. Ook bij collega-componisten was het werk geliefd. ‘Wat moeten wij hierna nog schrijven?’, zou Schubert hebben gezegd na een uitvoering. Het Nederlands Kamerorkest speelt het stuk - in een arrangement voor strijkorkest - op zaterdag 1 en maandag 3 december in Het Concertgebouw in Amsterdam. Naast Beethoven staan ook twee werken van Benjamin Britten op het programma: Simple Symphony en Phaedra.

Groot scherm

Net als bij de vorige filmavonden wordt de NedPhO-Koepel, de thuisbasis van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest, omgebouwd tot bioscoopzaal met groot scherm. Het is de vijfde keer dat wij een filmavond in de NedPhO-Koepel in Amsterdam organiseren. Tijdens de vorige edities waren de films Coco Chanel & Igor StravinskyDeath in VeniceAmadeus en Shine te zien.

A Late Quartet

do 22 november 2018

 

NedPhO-Koepel
Batjanstraat 3
Amsterdam

 

Zaal open: 19.00 u
Aanvang: 19.30 u
Einde: 21.30 u
Entree: € 6

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten