Nieuws
Tsjaikovski in Paradiso

Tsjaikovski in Paradiso

Nederlands Kamerorkest speelt muziek van componist met getergde ziel

Over de dood van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski gaan veel verhalen. Stierf hij op zijn 53ste aan cholera omdat hij in een restaurant ongekookt water had gedronken? Of pleegde hij zelfmoord door vergiftiging? Het laatste gerucht is erg hardnekkig. Het schijnt dat voormalige medestudenten Tsjaikovski van homoseksualiteit beschuldigden en hem zelfmoord als straf oplegden. Zijn omstreden dood maakte een eind aan een leven dat werd gekenmerkt door depressies en crises, maar waarin hij wel waarachtig mooie muziek schreef. Het Nederlands Kamerorkest laat die muziek horen op woensdag 10 oktober tijdens Tsjaikovski in Paradiso.

Het eerste stuk van de avond is Souvenir d'un lieu cher(‘Herinnering aan een dierbare plek’). Tsjaikovski begon aan de compositie in 1878 in Clarens in Zwitserland, een idyllisch dorpje aan het Meer van Genève waar de componist even rust vond voor zijn vaak getergde ziel. Het tweede werk van Tsjaikovski vond zijn oorsprong iets zuidelijker in Europa: Souvenir de Florence. Het stuk stamt uit de zomer van 1890.

Saint-Saëns

Naast deze twee romantische stukken speelt pianist Alexandre Kantorow tijdens Tsjaikovski in Paradiso delen uit Pianoconcert nr. 3 van Camille Saint-Saëns. De Fransman ontmoette de Rus tijdens een reis naar Moskou in 1875, toen Tsjaikovski druk bezig was met het componeren van Het zwanenmeer. Het klikte zo goed tussen die twee – voornamelijk door hun gezamenlijke liefde voor ballet – dat ze al dansend eindigden op het lege podium van het conservatorium in Moskou.

Tsjaikovski in Paradiso is de opvolger van vijf uitverkochte concerten in Paradiso: Pärt in Paradiso (2018), Lucas Jussen in Paradiso (2018), Dvořák in Paradiso (2017), Stravinsky in Paradiso (2016) en Sjostakovitsj in Paradiso(2015). De presentatie is in handen van Floris Kortie, bekend van het tv-programma Podium Witteman.

TSJAIKOVSKI IN PARADISO

wo 10 oktober 2018, 20.30 u
Paradiso, Amsterdam

 

Nederlands Kamerorkest
o.l.v. Gordan Nikolić, viool
Alexandre Kantorow, piano
Floris Kortie, presentatie

 

Programma
Tsjaikovski - Souvenir d'un lieu cher, arr. A. Glazunov
Camille Saint-Saëns – Delen uit Pianoconcert nr. 3
Tsjaikovski – Delen uit Souvenir de Florence

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten