Agenda
Horror, harp en strijkers

Nederlands Kamerorkest

Horror, harp en strijkers

Dit concert wordt uitgesteld naar een nader te bepalen datum. Kaartkopers worden zo spoedig mogelijk per e-mail geïnformeerd.

Muzikale thriller

Een ensemble uit het Nederlands Kamerorkest komt samen met harpist Sandrine Chatron en actrice Nazmiye Oral met een gloednieuwe bewerking van Het masker van De Rode Dood, een kort horrorverhaal van de Amerikaanse schrijver Edgar Allan Poe, op muziek van de Franse componisten Caplet en Debussy. Waar Sandrine Catron met de dansen van Claude Debussy lieflijke beelden van de oude Grieken en Romeinen oproept, is het bij André Caplet griezelen geblazen in het Londen van Sherlock Holmes. Een ware muzikale thriller!

Edgar Allen Poe’s Rode Dood

Edgar Allen Poe publiceerde Het masker van De Rode Dood in 1842. De Rode Dood is een griezelige, uiterst besmettelijke ziekte, die al na een half uur fataal is. Een prins die zich veilig waant, heeft zich met een groot gezelschap afgezonderd in zijn kasteel. Op een avond organiseert hij een bizar gemaskerd bal, waarbij zich onder de aanwezigen plotseling een raadselachtige figuur blijkt te bevinden: de gevreesde ziekte in persoon. Klokslag middernacht slaat hij toe. Actrice Nazmiye Oral trekt het verhaal naar het hier en nu en houdt de hedendaagse maatschappij een spiegel voor. De Rode Dood staat bij haar symbool voor de innerlijk dood, wanneer je medemens niet meer ziet.

Caplet en Debussy

Het verhaal wordt extra angstaanjagend door muziek van de componisten Caplet en Debussy, uitgevoerd door een ensemble uit het Nederlands Kamerorkest. André Caplet (1878 - 1925) liet zich voor zijn werk Conte Fantastique voor Harp en Strijkers inspireren door het macabere verhaal van Edgar Allan Poe. De harp, met wonderlijke en duistere klanken, symboliseert De Rode Dood. De Danse sacrée (‘Gewijde dans’) heeft een langzaam tempo en beweegt zich voornamelijk in de klankwereld van middeleeuwse kerk; de Danse profane (‘Seculiere dans’) is een soort wals met een veel levendiger ritme en wereldse harmonieën. 

Anderen bekeken ook deze concerten