Agenda
Het Nederlands Kamerorkest speelt Sjostakovitsj en Tsjaikovski

Nederlands Kamerorkest

Het Nederlands Kamerorkest speelt Sjostakovitsj en Tsjaikovski

Het Nederlands Kamerorkest werkt opnieuw samen met Canada’s bekendste solist: cellist Gary Hoffman. Hij speelt de Rococovariaties van Tsjaikovski. Onder leiding van Gordan Nikolić brengt het orkest de Kammersinfonie van Sjostakovitsj en de laatste symfonie van Mozart.

Gary Hoffman speelt Tsjaikovski

De befaamde Canadese cellist Gary Hoffman is al jaren een graag geziene gast bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest, waar hij met regelmaat optreedt. Hij speelt de Rococovariaties van Tsjaikovski, een mild romantische kijk op de galante muziek van de 18e eeuw. Uit die eeuw klinkt Symfonie nr. 41 ‘Jupiter’, de allerlaatste en misschien wel meest indrukwekkende symfonie die Mozart componeerde.

Gordan Nikolić en Kammersinfonie op. 73a

De intensiteit van de muziek van Sjostakovitsj heeft vaak iets ongemakkelijks. Neem nu zijn Strijkkwartet nr. 3 uit 1946. Het moest stralen als overwinningswerk na de gewonnen oorlog. Maar het werd een aanklacht tegen de verschrikkingen van diezelfde oorlog. Bijna nog indringender is de versie voor kamerorkest die Barshai er met toestemming van de componist van maakte. Volgens sommigen zelfs beter dan het originele werk. Gordan Nikolić leidt het Nederlands Kamerorkest in deze beklemmende Kammersinfonie.

Podcast over Sjostakovitsj

Wilt u meer weten over Dmitri Sjostakovitsj? Luister dan naar onderstaande aflevering van Masterminds waarin podcastmaker Botte Jellema en musicoloog Kees Wisse praten over het leven en de muziek van de componist.

Om dit concert te kunnen bezoeken heeft u een coronatoegangsbewijs nodig. Klik hier voor meer informatie.

Anderen bekeken ook deze concerten