Jong
AYPhil

AYPhil

Amsterdam Young Philharmonic –kortweg AYPhil- is een jeugdorkest dat op topniveau het grote symfonische repertoire speelt.

 

AYPhil is een symfonieorkest voor jongeren tussen de 12 tot 18 jaar. Het orkest geeft 3 à 4 concerten per theaterseizoen. De leden bedenken zelf wat ze willen spelen en hoe de concerten georganiseerd worden. Musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest coachen de aanstormende talenten om het hoogste niveau te kunnen bereiken. Dirigent is János Konrad, oud altviolist van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

 

Corine Haitjema, één van de oprichters van AYPhil: ‘Als je al een aantal jaar privéles hebt, is het spelen in een orkest met mensen van je eigen leeftijd de kroon op het vele studeren. Muziek maken wordt opeens sociaal én het is een kans om symfonisch repertoire van ‘binnenuit’ te leren kennen. Dit gunnen we ook aan Amsterdamse scholieren: om gewoon met je instrument op je rug naar een repetitie te fietsen waar nog 70 anderen dat net zo leuk vinden als jij. Die ervaring vergeet je nooit meer.’