Orkesten
Sergey Arseniev

Sergey Arseniev

1e viool

Sergey Arseniev

Sergey Arseniev (1982), eerste violist bij het Nederlands Kamerorkest, heeft een grote openheid voor nieuwe ideeën en muzikale invloeden. Masterclasses in Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en Nederland, van onder meer Herman Krebbers, hebben zijn brede repertoire aan stijlen en klanken sterk ontwikkeld. Ook de studiejaren bij Emi Ohi Resnick in Groningen (summa cum laude afgestudeerd) en daarna in Amsterdam, bij voormalig concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest Alexander Kerr, hebben het spel van Sergey beïnvloed. Het ervaren, beleven en genieten van muziek is centraal komen te staan.

Zijn muzikale flexibiliteit heeft zijn basis in de gedegen technische opleiding aan het Rimsky-Korsakov Muzieklyceum in Sint-Petersburg. Ook zijn jeugd achter de schermen van het Mariinsky Theater, waar beide ouders werkten, hebben Sergey als violist gevormd. Zijn virtuositeit combineert hij met een spontane, intuïtieve benadering van muziek. Momenteel speelt hij graag impressionistische en moderne programma’s, liefst in bijzondere bezettingen of op onverwachte concertlocaties. Het gaat hem daarbij altijd om de communicatie met het publiek, dat hij een unieke muziekervaring wil geven.

Sergey komt als musicus het meest tot zijn recht in kamermuziek. Na tien jaar ervaring in symfonieorkesten, als plaatsvervangend aanvoerder bij het Residentie Orkest en in het Nederlands Philharmonisch Orkest als plaatsvervangend tweede concertmeester, speelt Sergey nu met veel plezier in het Nederlands Kamerorkest, waar zijn brede muzikale achtergrond, flexibiliteit en intuïtie zo goed passen. Daarnaast is hij met regelmaat te gast in het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Koninklijke Concertgebouw Orkest.

Sergey bespeelt een instrument uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, een viool, gebouwd door Giuseppe Fiorini (Zurich 1930).