Orkesten
Henning Kraggerud

Henning Kraggerud

Viool

Henning Kraggerud

Zijn allereerste vioollessen waren voor Henning Kraggerud een feest: ‘Ik had een geweldige leraar. Na de les kreeg ik taart en ijs en daarna gingen we duetten spelen. Ik moet bekennen dat de taart en het ijs wel erg stimulerend waren.’ Viool en later ook de altviool bespelen, werd zijn beroep en na zijn opleiding kreeg Kraggerud al snel bekendheid als soloviolist.

Hij soleerde bij onder meer het Deens Nationaal Symfonieorkest, het Baltimore Symphony Orchestra en het Tonkünstler-Orchester Niederösterreich. Het afgelopen seizoen werkte hij samen met Camerata Salzburg en Janine Jansen tijdens de Salzburger Mozartwoche en een tournee door Duitsland. Daarnaast trad hij in kamermuziekverband op in zalen als de Wigmore Hall in Londen en het Berliner Konzerthaus. Zijn opname van enkele vioolconcerten van Mozart leverde hem een Echo Klassik Award op.

Momenteel is hij leider van het kamerorkest van de in Noord-Noorwegen gevestigde Arktisk Filharmoni. Ook is hij docent aan het Royal Northern College of Music in Manchester. Behalve als violist en orkestleider geniet Henning Kraggerud bekendheid als componist. Veel van zijn werken, zoals Equinox voor viool en strijkorkest en Victimae Paschali voor koor en orkest, worden regelmatig uitgevoerd. In het verlengde daarvan liggen ook zijn arrangementen van Griegs vioolsonates.