Orkesten
Michele Mariotti

Michele Mariotti

Dirigent

Michele Mariotti

Het eerste optreden van dirigent Michele Mariotti bij De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest in het najaar van 2017 mocht er zijn. ‘Mariotti zet de Forza van Verdi, de eerste uit zijn carrière, gloedvol neer’, schreef de Volkskrant bewonderend. Niet verwonderlijk voor een dirigent die furore maakte in alle grote operahuizen van de wereld, waaronder de Scala in Milaan, de Metropolitan Opera in New York en Covent Garden in Londen.

Mariotti kreeg het dirigeren met de paplepel ingegoten, als zoon van een opera-intendant, die werd geboren in het Rossinicentrum Pesaro. In 2005 maakte hij een indrukwekkend debuut als operadirigent met Rossini’s Il barbiere di Siviglia in Salerno. Zijn eerste directie bij het Teatro Communale van Bologna in het najaar van 2007 was zo succesvol dat hij er het jaar daarop tot vaste dirigent benoemd werd. Sinds 2014 is hij ook artistiek leider van het theater.

Maar ook in de concertzaal heeft Michele Mariotti groot succes. Hij was te gast bij onder meer het Gewandhausorchester Leipzig en het Orchestre National de France. Veel vrije tijd heeft de Italiaanse maestro niet, maar in zijn spaarzame vrije uren kookt hij graag. ‘Zo kan ik me ontspannen en mijn hoofd leegmaken. Dan denk ik aan uien en tomaten in plaats van muziek.’