Orkesten
Sabine Meyer

Sabine Meyer

Klarinet

Sabine Meyer

Als er iemand is die in onze tijd de klarinet een vooraanstaande plaats op het concertpodium heeft gegeven, is het Sabine Meyer wel. Haar hele leven ademt klarinet. Haar vader speelde klarinet, evenals haar broer en haar echtgenoot. In eerste instantie ambieerde ze een plaats in een goed orkest, maar ze raakte daarin teleurgesteld toen ze in 1982 bij de Berliner Philharmoniker als eerste vrouwelijke speler afwijzend werd behandeld.

Sabine Meyer richtte zich op een solocarrière en deed dat met onwaarschijnlijk groot succes. Ze speelde wereldwijd met meer dan driehonderd orkesten, waaronder het Chicago Symphony Orchestra, het London Philharmonic Orchestra en de Wiener Philharmoniker. Meyer gaf talloze recitals met grootheden als Heinrich Schiff, Gidon Kremer en Martin Helmchen. Met haar broer en echtgenote vormt ze al jaren het Trio Clarone, waarmee ze veel onbekend repertoire uitvoert. Maar ze daagt ook hedendaagse componisten uit nieuw werk te schrijven.

Sabine Meyer heeft een groot aantal cd’s uitgebracht, waarvan ettelijke zijn onderscheiden. Ook daarin zoekt ze steeds naar nieuwe wegen, net als in haar podiumoptreden. Maar ze trekt wel grenzen: ‘Ik houd niet van die muziek waarbij ik mijn instrument uit elkaar moet halen, vier geluidstechnici nodig heb, en tijdens het spelen ook nog moet rolschaatsen.’