Orkesten
Ivan Meylemans

Ivan Meylemans

Dirigent

Ivan Meylemans

Lange tijd was Ivan Meylemans een bekende trombonist in Vlaanderen en Nederland. Hij was eerste trombonist van het Vlaams Radio Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. Daarnaast begon Meylemans een studie orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij onder anderen Ed Spanjaard en Jac van Steen. Hij studeerde daar met de hoogste onderscheiding af. Bernard Haitink roemde zijn uitstekende kwaliteiten als dirigent met de woorden: ‘Ik was onder de indruk van zijn technische vaardigheid, zijn communicatieve kracht naar het orkest, zijn natuurlijk leiderschap en zijn heldere muzikale ideeën.’

Sinds 2007 is Ivan Meylemans fulltime dirigent. Hij was te gast bij diverse orkesten, waaronder het Sinfonieorchester Baden Baden/Freiburg, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en natuurlijk zijn ‘eigen’ Koninklijk Concertgebouworkest, waar hij jarenlang assistent van dirigent Mariss Jansons was. Sinds 2007 is Meylemans chef-dirigent van Het Kamerorkest Brugge. Dezelfde functie kreeg hij in 2015 bij het Zeeuws Orkest.

Als voormalig trombonist heeft Ivan Meylemans nog steeds een warme band met de Hafabra-wereld. Met diverse blaasorkesten won hij prijzen tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Ook maakte hij met de Royal Concertgebouw Orchestra Brass enkele cd’s.