Orkesten
Gergely Madaras

Gergely Madaras

Dirigent

Gergely Madaras

De eerste muzikale ervaring van Gergely Madars was met Hongaarse volksmuziek. Als achtjarige ging hij in de leer bij de toen hoogbejaarde zigeunerviolist Fodor Sándor. ‘Hij leerde me vioolspelen, houthakken, een kampvuur maken en me helemaal te verliezen in de muziek.’

Via een studie fluit en compositie kwam hij uiteindelijk terecht bij orkestdirectie. Daarin maakte hij de afgelopen jaren verbluffend carrière. Dat bewees hij eens te meer als finalist tijdens het dirigentenconcours van Besançon in 2011. Hij dirigeerde onder meer het BBC Philharmonic Orchestra, het Tonhalle-Orchester Zürich, de Academy of Ancient Music en het Houston Symphony Orchestra. Momenteel is hij leider van het Orchestre Philharmonique Royal de Liège. Daarvoor was hij chef-dirigent van het Orchestre Dijon Bourgogne en het Savaria Symfonieorkest in Hongarije.

Ook in de operawereld heeft Gergely Madaras zijn sporen meer dan verdiend. Twee jaar lang was hij assistent bij de English National Opera, waar hij een schat aan ervaring opdeed. Hij leidde producties bij onder meer het Grand Théâtre de Genève en de Hongaarse Staatsopera. Ook bij De Nationale Opera heeft hij diverse opera’s gedirigeerd.

Gergely Madaras is een warm pleitbezorger van hedendaagse muziek. Hij werkt regelmatig samen met componisten als George Benjamin en Péter Eötvös en dirigeerde de afgelopen jaren meer dan honderd composities van na 1970.