Orkesten
Roger Muraro

Roger Muraro

Piano

Roger Muraro

Bijna bij toeval kwam Roger Muraro in aanraking met muziek. Omdat er in het voetbalteam van zijn geboortedorp geen plaats was, ging hij maar saxofoon spelen in de plaatselijke fanfare. Vandaar maakte hij de overstap naar de piano, waarna hij werd opgemerkt door Yvonne Loriod, pianiste en echtgenote van Messiaen. Onder haar hoede groeide Muraro uit tot een concertpianist van formaat. Op het Internationale Tsjaikovski Concours in Moskou van 1986 won hij diverse prijzen.

Door zijn opleiding bij Loriod speelt het oeuvre van Messiaen uiteraard een grote rol in de carrière van Roger Muraro. Tegenwoordig wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste Messiaenvertolkers van onze tijd. Hij legde diens complete pianowerk vast op cd, en ontdekte zelfs enkele uitgebreide schetsen van een onbekend werk, dat hij reconstrueerde en uitvoerde.

Talloze orkesten nodigen hem uit om de pianopartij in Messiaens orkestwerken te spelen. De grote meester zelf prees hem om ‘zijn magnifieke techniek, meesterschap, zijn kwaliteit van toon, zijn emotie en, als ik het mag zeggen, zijn Vertrouwen.’ Maar Roger Muraro richt zich niet uitsluitend op Messiaen. Hij heeft ook groot succes met de pianomuziek van onder anderen Tsjaikovski, Debussy en Ravel. Van de laatste maakte hij een cd-opname van diens complete pianomuziek.