Orkesten
Nathalie Forget

Nathalie Forget

Ondes Martenot

Nathalie Forget

Nathalie Forget is een van de weinige echt grote specialisten op het bijzondere elektronische instrument de ondes-Martenot. Ze kwam min of meer bij toeval uit bij het instrument. ‘Ik heb een achtergrond als pianist en wilde graag visual art maken: een soloperformance, waarbij je improvisaties combineert met beeldende kunsten. De piano heeft daarvoor een te klassieke identiteit. Zo ben ik me gaan specialiseren in de ondes-Martenot, die veel beter in dit concept paste.”

Vrijwel elk orkest of ensemble dat de ondes-Martenot nodig heeft, komt bij Nathalie Forget uit, zeker als het om het oeuvre van Messiaen gaat. Nog onlangs was ze te gast bij de philharmonie zuidnederland en enkele jaren geleden schitterde ze in de Saint François d’Assise bij De Nationale Opera. Dat optreden werd ook op dvd vastgelegd.

Natuurlijk beperkt Forgets repertoire zich niet tot het werk van Messiaen. Ook andere componisten die het instrument hebben ontdekt, zoals Honneger, Milhaud en Varèse, heeft ze in haar portefeuille. En ze slaat haar vleugels verder uit naar hedendaagse muziek, improvisatie en rock. Zo werkte ze samen met onder meer het Ensemble Itinéraire, Collectif Warn!ng en Radiohead. Sinds 2016 is zij een van de zeer weinige hoofdvakdocenten van de ondes-Martenot aan het Conservatoire National Supérieur de Paris.