Orkesten
Joshua Weilerstein

Joshua Weilerstein

Dirigent

Joshua Weilerstein

‘Hij is een openbaring op het podium’, en ‘Een geboren communiceerder.’ Twee korte typeringen van dirigent Joshua Weilerstein die de afgelopen jaren stormachtige carrière heeft gemaakt. Hij is afkomstig uit een muzikale familie, studeerde viool en orkestdirectie en behaalde in 2011 zijn diploma in beide disciplines aan het conservatorium van Boston. Nog tijdens zijn studie won hij in 2009 de eerste prijs van de Malko Competition for Young Conductors in Kopenhagen. Meteen na zijn afstuderen werd hij voor drie jaar benoemd tot assistent-dirigent van het New York Philharmonic Orchestra. Het leverde hem gastdirecties op bij onder meer het London Philharmonic Orchestra, het Dallas Symphony Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2016 maakte hij tijdens het Verbier Festival zijn succesvolle debuut als operadirigent met Mozarts Don Giovanni.

 

 

Momenteel is Joshua Weilerstein artistiek directeur van het Orchestre de Chambre de Lausanne. Bij het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft hij al diverse malen met succes gedirigeerd.

Dirigeren is helemaal niet moeilijk, het is gewoon leuk. Soms dirigeer ik helemaal niet. Dan leun ik achterover en zie wel wat het orkest doet.