Orkesten
Christian Tetzlaff

Christian Tetzlaff

Viool

Christian Tetzlaff

‘Hij verzinkt in een compositie, begeeft zich er helemaal in, om er zonder pretenties weer bovenuit te stijgen.’ Zo omschreef de Duitse vakpers Christian Tetzlaff. Hij staat al meer dan twintig jaar aan de absolute top met jaarlijks meer dan honderd concerten en recitals. Tetzlaff concerteerde met onder meer de Berliner Philharmoniker, de New York Philharmonic Orchestra en alle grote Londense orkesten. Bij het Nederlands Philharmonisch Orkest is Christian Tetzlaff was  een seizoen artist-in-residence en hij is al weer heel wat jaren een graag geziene solist.

Met zijn zuster Tanja Tetzlaff en pianist Lars Vogt vormt hij een succesvol kamermuziektrio, maar hij heeft ook zijn eigen Tetzlaff Quartett. Zijn inmiddels omvangrijke discografie heeft hem heel wat prijzen opgeleverd, met als laatste succes zijn opname van Bartóks vioolconcerten. Daarvoor kreeg hij een Gramophone Classical Music Award.

Christian Tetzlaff gaat altijd exact uit van de originele noten zoals de componist ze opschrijft, maar een purist wil hij niet genoemd worden. ‘Vaak zie ik dat de componist behoorlijk spaarzaam is in aanwijzingen over de uitvoering. Het geeft je veel ruimte om een stuk naar je eigen gevoel te spelen. Wat dat betreft kan de ware purist zich heel wat meer permitteren dan je zou denken.’