Orkesten
Dejan Lazić

Dejan Lazić

Piano

Dejan Lazić

Al jaren is Dejan Lazić een vertrouwd gezicht bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Twee jaar lang was hij succesvol artist-in-residence bij het Nederlands Kamerorkest en nog steeds is hij er vrijwel jaarlijks te gast. De Kroatische pianist woont ondertussen in Amsterdam en heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd. Hij speelde met onder meer The City of Birmingham Symphony Orchestra, de Boston Symphony Orchestra en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Dejan Lazić heeft een groot aantal cd’s op zijn naam staan, waarvan er diverse bekroond zijn. Opvallend daarin is zijn serie opnames onder de noemer Liasons. Daarin zet hij op een prikkelende manier contrasterende composities naast elkaar.

Behalve als uitvoerend kunstenaar profileert Dejan Lazić zich de laatste jaren steeds meer als componist. Hij werd bekend met zijn arrangement voor piano van het Vioolconcert van Brahms (ook met het Nederlands Philharmonisch Orkest uitgevoerd). Nu maakt hij ook naam met diverse eigen composities, zoals Chinese Fantasy voor viool en orkest, waar hij momenteel de laatste hand aan legt en staat zijn eerste opera op stapel. Het zijn twee disciplines die hand in hand gaan.

Als pianist probeer ik me altijd voor te stellen wat een componist bij een stuk dacht, voelde en wilde overbrengen. Als je dan zelf componeert, is het makkelijker in de gedachtewereld van componisten te duiken.