Orkesten
Lorenzo Viotti

Lorenzo Viotti

Chef-dirigent

Lorenzo Viotti

Lorenzo Viotti is de chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera.

Bliksemcarrière

Viotti heeft inmiddels naam gemaakt als zowel opera- als concertdirigent. Gerenommeerde orkesten hebben onder zijn leiding gestaan, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, BBC Philharmonic in Manchester, Royal Liverpool Philharmonic, Leipzig Gewandhaus Orchestra, Munich Philharmonic Orchestra, Staatskapelle Dresden, Wiener Symphoniker, Gustav Mahler Youth Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra in Londen, Staatskapelle Berlin, ORF Vienna Radio Symphony Orchestra en de Filarmonica della Scala. Voor zijn komst naar Amsterdam was hij chef-dirigent bij het Gulbenkian Orkest in Lissabon.

 

In 2018 debuteerde Viotti bij het Nederlands Philharmonisch Orkest met Stravinsky’s Petroesjka in Het Concertgebouw Amsterdam en in september 2019 maakte hij vervroegd zijn debuut bij De Nationale Opera als vervanger van Sir Mark Elder in het operatweeluik Pagliacci / Cavalleria rusticana. 

Veelgevraagd opera-dirigent

Viotti dirigeerde operatitels als Rigoletto, Werther, Tosca, Carmen en La bohème bij internationale operahuizen als Staatsoper Stuttgart, Semperoper Dresden, Oper Frankfurt, Teatro alla Scala, Opéra national de Paris en The Metropolitan Opera. Ook heeft hij verschillende grote directieconcoursen op zijn naam staan, met als hoogtepunt de Nestlé Young Conductors Award van de Salzburger Festspiele in 2015, en in 2017 werd hij uitgeroepen tot ‘beste nieuwkomer’ tijdens de International Opera Awards.

Muzikale familie

Lorenzo Viotti komt uit een muzikale familie. Hij studeerde piano, zang en slagwerk in Lyon. Vervolgens koos hij, net zoals zijn vader Marcello Viotti, voor het dirigentschap. Hij volgde lessen in dirigeren bij Georg Mark in Wenen en Nicolás Pasquet in Weimar. Viotti is regelmatig te gast bij orkesten waar zijn vader dirigent is geweest, zo ook bij het Nederlands Philharmonisch Orkest waar zijn vader in 1996 en 1999 op de bok stond. Volgens de meeste orkestleden is Lorenzo behoorlijk verschillend in vergelijking met zijn vader, behalve in één opzicht: ‘Ook Lorenzo zingt mee tijdens de repetities.’

Dubbelrol

Sinds de oprichting in 1985 is het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest het vaste orkest van De Nationale Opera, met chef-dirigent Hartmut Haenchen als eerste chef-dirigent in deze bijzondere dubbelrol. Lorenzo Viotti is de opvolger van Marc Albrecht, die in seizoen 2019-2020 na 10 jaar afscheid nam van het Nederlands Philharmonisch orkest en De Nationale Opera. Over Viotti's openingsproductie Der Zwerg schreef NRC Handelsblad: 'Een sterk spelend Nederlands Philharmonisch Orkest, dat onder leiding van hun nieuwe chef Lorenzo Viotti verleid werd tot scherp schakelen, zinnelijke erupties en rauw orkestraal geweld'.

Foto: © Desiré van den Berg