Orkesten
Mark Padmore

Mark Padmore

Tenor

Mark Padmore

Er zijn maar weinig tenoren met een dergelijk breed repertoire als Mark Padmore. Hij schitterde in barokmuziek met gespecialiseerde dirigenten als Herreweghe, Gardiner en Jacobs. Beroemd is hij als evangelist in de passies van Bach. Met het de Berliner Philharmoniker onder Simon Rattle zong hij ze beide, zelfs in een geënsceneerde versie van Peter Sellars. Hij is een indrukwekkend liedvertolker en werkte daarin samen met onder anderen Kristian Bezuidenhout en Paul Lewis. Maar ook is hij bekend om zijn fenomenale Britten-interpretaties. Componisten als Mark-Anthony Turnage, Alec Roth en Sally Beamish schreven composities voor hem. Zijn talloze cd-opnamen vielen vaak in de prijzen, waaronder een Edison in 2011 voor zijn opname van Schumanns Dichterliebe.

In de loop van zijn carrière zong Padmore met gerenommeerde orkesten als het London Philharmonic Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest. Bij de Berliner Philharmoniker was hij afgelopen seizoen artist in residence. Daarnaast was hij te horen in befaamde zalen waaronder het Theater an der Wien en de Londense Wigmore Hall.

Hoewel hij actief is in de authentieke uitvoeringspraktijk is Mark Padmore daar wel genuanceerd over: ‘We moeten onderzoeken wat die muziek voor het publiek van vroeger inhield, maar ook hoe het op onze hedendaagse toehoorders overkomt. We vermoorden oude muziek als we het alleen met respect benaderen.’