Orkesten
Nil Venditti

Nil Venditti

Dirigent

Nil Venditti

Nil Venditti werkt momenteel aan haar master in dirigeren aan de Zürcher Hochschule der Künste in Zürich onder begeleiding Johannes Schlaefli. Ze is vaste gast-dirigent van Orchestra della Toscana en werkt als gastdirigent bij diverse orkesten. In 2019 werd ze benoemd tot assistent-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest voor twee seizoenen. Eerder assisteerde ze Paavo Järvi en het Tonhalle-Orchestre Zürich en debuteerde ze bij Les Siècles, Camerata Salzburg en Dubrovnik Symphony Orchestra. Ook maakte ze haar debuut bij Camerata Salzburg met de pianist en componist Fazil Say, die haar tevens ondersteunt in haar loopbaanontwikkeling. ‘Ik wed dat ze een van de beste dirigenten van deze eeuw wordt’, zegt hij over haar.

 

Nil Venditti won in 2015 op haar twintigste de Premio Claudio Abbado, een competitie voor jonge musici. In 2017 kreeg ze een van de topprijzen en de orkestprijs op de Jeunesses Musicales Competition in Boekarest met het Orchestra Filarmonica George Enescu. Als voormalige aanvoerder cello van het Santa Cecilia Youth Orchestra in Rome werd Venditti onderwezen en begeleid door onder andere Bernard Haitink, Paavo Järvi en Neeme Järvi. In 2019 werd ze geselecteerd om deel te nemen aan de Gstaad Conducting Academy onder begeleiding van Manfred Honeck.

 

Met een sterke affiniteit voor het klassieke repertoire van Haydn, Mozart en Beethoven breidt Venditti haar werkterrein ook uit naar het operaveld, met Mozarts Così fan tutte, Le nozze di Figaro en Die Zauberflöte, evenals Bizet's Carmen en Salieri’s Prima la musica poi le parole. Bij Opera National de Lyon assisteerde ze Daniele Rustioni in Verdi's Ernani.