Orkesten
Vincent van Amsterdam

Vincent van Amsterdam

Accordeon

Vincent van Amsterdam

De liefde voor de accordeon heeft Vincent van Amsterdam meegekregen van zijn vader die ook klassiek accordeon speelde. Hij volgde zijn opleiding aan de Fontys Hogeschool Tilburg die hij in 2014 cum laude afsloot. Vincent van Amsterdam won het Prinses Christina Concours in 2007, het Nationaal Accordeon Concours in 2008 en 2009 en verwierf in 2016 de Dutch Classical Talent Award.

Zijn agenda is sindsdien rijk gevuld met talloze concerten, veelal in de intimiteit van kleine zalen, maar ook op grote podia als de Philharmonie in Haarlem en TivoliVredenburg in Utrecht. Hierbij laat hij een gevarieerd programma horen. Hij speelt originele composities van bijvoorbeeld Gubaidulina en Berio, maar vertolkt, gezien het niet al te grote klassieke repertoire voor zijn instrument, ook talloze bewerkingen van bijvoorbeeld Scarlatti en Mendelssohn. Grote indruk maakte hij met de volledige uitvoering van Bachs Goldbergvariaties. Geen eenvoudige opgave: ‘14 kilo op schoot, anderhalf uur pompen. Dan heb ik daarna wel een dagje rust nodig.’ Daarnaast speelt hij geheel nieuw repertoire van componisten als Strootman, Van Beurden en Shalygin.

Met zijn zus Jeanine van Amsterdam, violiste bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, vormt hij sinds 2004 het succesvolle Van Amsterdam Duo. Als solist maar ook als duo maakte hij al diverse cd’s, de meest recente met nieuw werk van Daan Manneke.